Sociale media

  • NL
Open the menu

Door gebrek aan opvangmogelijkheden in Sicilië, houdt Artsen Zonder Grenzen 700 migranten aan boord van reddingsboot


De zoek- en reddingsboot van Artsen Zonder Grenzen (AZG), de Bourbon Argos, vaart momenteel langs de noordelijke kust van Sicilië naar de haven van Calabrië met 700 mensen aan boord. De boot zou zaterdagochtend moeten aankomen. Ondanks uitgebreide discussies met de Italiaanse autoriteiten en de inspanningen van de Italiaanse kustwacht heeft de Bourbon Argos geen toelating gekregen om de 700 migranten in Sicilië af te zetten. Reden? Plaatsgebrek in de opvangcentra.

© Anna Surinyach/AZG
© Anna Surinyach/AZG

Woensdag 15 juli redde de Bourbon Argos 678 mensen uit zes verschillende bootjes. De groep bestaat uit mensen uit Bangladesh, Ivoorkust, Eritrea, Gambia, Guinee, Libië, Mali, Nigeria, Senegal en Somalië.

Overbevolkt

“Het team van Artsen Zonder Grenzen werkte de klok rond. We gaven medische zorg aan iedereen die het nodig had. De boot is overbevolkt en de mensen verblijven op het dek in een beperkte ruimte. Dat heeft de voorbije 24 uur tot spanningen geleid, wat ernstige veiligheidsrisico's inhoudt”, zegt Alexander Buchman,  coördinator van Artsen Zonder Grenzen, op de boot.

Ondanks de goede coördinatie met de Italiaanse autoriteiten en de inspanningen van het ‘Maritime Rescue Coordination Centre’(MRCC) kreeg de Bourbon Argos geen toelating om in een Siciliaanse haven aan te meren wegens plaatsgebrek in de opvangcentra. Uiteindelijk kregen AZG toestemming om 150 van de 700 migranten af te zetten in de haven van Trapani, aan de westkust van het eiland. Maar Artsen Zonder Grenzen verkoos om geen gedeeltelijke ontscheping te organiseren, omdat dat in zo’n overbevolkte omgeving té risicovol is. Verschillende mensen aan boord zeiden bang te zijn om teruggevoerd te worden naar Libië. De situatie op de boot is  zeer gespannen.

Longontsteking

Uiteindelijk werden toch 7 patiënten, die dringend medische verzorging nodig hadden, met hun familie aan land gebracht. Twee van hen waren er slecht aan toe: een volwassen vrouw met hoge bloeddruk en buikpijnen door een bloedziekte - en een baby van 12 maanden met een longontsteking en koorts. Het kindje was in ademnood en kreeg antibiotica aan boord. Beiden werden naar het ziekenhuis overgebracht.

“Twee dagen lang proberen we al om samen met de Italiaanse kustwacht uit te zoeken waar we kunnen aanmeren, terwijl we ook voor de nodige veiligheid moeten zorgen aan boord.”, zegt Buchman.

Calabrië

Vrijdagmorgen werd de Bourbon Argos na lange onderhandelingen uiteindelijk naar de haven van Messina in Oost-Sicilië geleid. Twee uur later werd de beslissing ingetrokken, en werd de nieuwe bestemming Calabrië. Momenteel vaart de Bourbon Argos langs de noordelijke kusten van Sicilië. Het is belangrijk dat de kust in zicht blijft, zodat de mensen aan boord niet panikeren. De boot komt normaalgezien zaterdagochtend aan in Calabrië.

“Het Italiaanse opvangsysteem is gebrekkig voorbereid. Daar zijn we nu getuige van”, aldus Loris de Filippi, voorzitter van Artsen zonder Grenzen in Italië. "Het is juli, en er zullen nog mensen proberen de oversteek te maken. Het probleem moet dus nu opgelost worden. Het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken moet ervoor zorgen dat we kunnen aanmeren in de dichtstbijzijnde Siciliaanse haven, zodat de schepen snel naar de zoek –en reddingszone terugkunnen.”