Sociale media

  • NL
Open the menu

Dokter Esther Sterk op de Filipijnen: “We moeten snel handelen”


Teams van Artsen Zonder Grenzen in de Filipijnen konden de afgelopen dagen dieper het rampgebied intrekken. Arts Esther Sterk arriveerde eerder deze week in het land. Zij peilde met haar team de dringedste noden op de eilanden ten westen van Cebu, die zwaar getroffen zijn door de tyfoon.

© Caroline Van Nespen/AZG
© Caroline Van Nespen/AZG

“De meeste hulp is gericht op de stad Tacloban, maar de schade op andere plaatsen is ook enorm. Gisteren konden we gebieden in Panay, Negros en de Bantayan-eilanden bereiken. Het oosten van het eiland Panay is zwaar getroffen. In sommige dorpen is tachtig procent van de huizen deels of volledig verwoest.”

“Daken en muren zijn in elkaar gestort of uit elkaar gescheurd. De komende dagen richten we ons op de afgelegen dorpen langs de kust en andere eilanden. We weten nu nog niet of mensen daar zorg krijgen, maar het is waarschijnlijk dat ziekenhuizen en klinieken er verwoest zijn.”

Botbreuken en andere verwondingen

“Mensen vertellen ons dat ze dringend behoefte aan schoon drinkwater hebben. De meren zijn namelijk zout geworden door de overstromende zee. Op het platteland hebben mensen nauwelijks middelen om in hun levensonderhoud te voorzien. Oogsten en boten zijn vernietigd. Zieke mensen kunnen daardoor ook niet naar het hoofdeiland reizen.”

“Het ziekenhuis in de stad Roxas, in het noorden van Panay, is beschadigd, maar functioneert nog wel. Het medische personeel van het ziekenhuis hebben gedaan wat ze konden om de eerste golf van patiënten op te vangen, mensen met botbreuken of andere verwondingen.”

Mobiele hulpposten

“Het regent nog steeds veel en overlevenden hebben geen onderdak. We maken ons op om een tweede golf van patiënten te kunnen behandelen. In het ziekenhuis zien ze nu al mensen met luchtweginfecties en diarree, maar we verwachten dat dit alleen maar toeneemt.”

“Artsen Zonder Grenzen zal het ziekenhuis ondersteunen met medewerkers, medicijnen en medisch materiaal. Ook gaan we met mobiele hulpposten naar afgelegen dorpen en kleine eilanden. We moeten snel handelen; de overstromingen gaan gepaard met veel muggen. We zijn bang dat meer mensen malaria en knokkelkoorts krijgen. Leptospirose, een parasitaire ziekte, vormt ook een gevaar, want dat is endemisch in dit deel van de Filipijnen.”

Snel handelen

“We willen snel hulp gaan bieden op de meest afgelegen plekken. We zullen daarbij samenwerken met mensen van het Filipijnse ministerie van Volksgezondheid. Teams zullen per boot en helikopter naar de oostkust van Panay gaan. Zij nemen medicijnen mee en zullen kijken waar de mobiele klinieken heen moeten. Zo kunnen we zo dicht mogelijk bij de mensen in nood komen.”

Noodhulp Filipijnen