Sociale media

Open the menu

Dit is waar we vandaag staan met de ebola-epidemie in Congo

Na twee maanden noodhulp in Congo zijn teams van Artsen zonder Grenzen begonnen met de overdracht van de ebolazorg aan de lokale overheid. Sinds 6 juni zijn er geen nieuwe gevallen van ebola gerapporteerd. Het personeel van het Congolese ministerie van Volksgezondheid is er klaar voor om het werk over te nemen.

Overdracht

Ons ebolacentrum in Itipo is gesloten. Eventueel nieuwe gevallen kunnen terecht bij een nabijgelegen gezondheidscentrum. Ook de ebolazorg in Bikoro is nu volledig overgedragen aan de Congolese autoriteiten. Op dit moment zetten wij een kleine isolatieruimte op in het ziekenhuis van Mbandaka. Het ebolacentrum aan de rand van de stad sluit dan begin juli. In Iboko draagt Artsen zonder Grenzen het ebolacentrum op 15 juli over aan het Ministerie van Volksgezondheid. Tot die tijd blijven wij daar de situatie monitoren.

Behandelde patiënten

De ebola-uitbraak werd officieel op 8 mei uitgeroepen. Artsen zonder Grenzen heeft samen met de lokale autoriteiten zorg gegeven aan 38 patiënten die bevestigde ebola hadden. 24 van hen overleefden het en zijn weer thuis. Helaas overleden 14 patiënten aan de besmettelijke ziekte. Meer dan 120 patiënten met ebola-symptomen werden geïsoleerd en getest. Zij mochten naar huis toen ze negatief werden getest op het virus.

Vaccinaties

De zogenaamde ‘ringvaccinatie’ tegen ebola is bijna klaar. Alle contacten van bevestigde ebolagevallen en de contacten van die contacten zijn gevaccineerd. Alleen een aantal gezondheidsmedewerkers krijgen nog een vervolgvaccinatie.

Wij zijn erg dankbaar dat er internationaal zo massaal gereageerd werd op deze ebola-uitbraak. Op dit moment zijn andere ziektes een groter gevaar voor het land. Daarom gaan wij nu hulp bieden bij een cholera-uitbraak in een ander deel van Congo.

Ebola-uitbraak nog niet officieel over

De ebola-uitbraak is overigens nog niet officieel over. Als er nu geen nieuwe gevallen meer bijkomen, dan verklaren de Congolese gezondheidsautoriteiten de uitbraak op 22 juli 2018 voorbij. Dan is het 42 dagen (tweemaal de maximale incubatietijd van ebola) plus 1 dag geleden dat de laatste bevestigde ebola-patiënt werd begraven.