Sociale media

  • NL
Open the menu

Dadaab: vluchtelingen hebben meer dan ooit nood aan hulp


Vandaag publiceert Artsen Zonder Grenzen het rapport  Dadaab: Back to square one. We maken de inventaris op van de huidige humanitaire situatie en de operationele uitdagingen in het Keniaanse Dadaab, waar het grootste vluchtelingenkamp ter wereld zich bevindt. Het rapport geeft ook een overzicht van de noodhulp die Artsen Zonder Grenzen in 2011 geboden heeft.

Dadaab: vluchtelingen hebben meer dan ooit nood aan hulp
© Spencer Platt

“AZG staat voor een groot dilemma. We willen in Dadaab blijven werken omdat de humanitaire situatie er zo ernstig is, maar omdat de omstandigheden zo moeilijk zijn, slagen we er niet in een oplossing te vinden”, aldus Laurent Ligozat, adjunct-directeur Operaties bij Artsen Zonder Grenzen. “Voorlopig hebben we ervoor gekozen om onze activiteiten te richten op levensreddende medische zorg. Zodra de omstandigheden het toelaten, willen we onze activiteiten uitbreiden.”

Sinds begin 2009, toen AZG al terugkeerde naar Dadaab om de gezondheidszorg in het kamp Dagahaley over te nemen, heeft de organisatie herhaaldelijk bericht over de abominabele leefomstandigheden van de vluchtelingen, en hun behoefte aan humanitaire hulp, bescherming en waardigheid. Vandaag luidt AZG opnieuw de alarmbel.

“Vluchtelingen hebben bescherming en verzorging nodig. Elke dag hebben ze het moeilijker om te overleven. Hun gezondheid dreigt zienderogen achteruit te gaan, hoewel humanitaire hulporganisaties veel moeite doen om hulp te bieden”, zegt. Monico Rull, projectverantwoordelijke van AZG voor Kenia en Somalië.

Om te overleven, hebben de vluchtelingen in Dadaab – en anderen die onderweg zijn – nu meer dan ooit de blijvende steun nodig van het UNHCR, de Keniaanse overheid en van humanitaire organisaties. Het is de verantwoordelijkheid van beleidsmakers om oplossingen te vinden die de huidige tendens doen kenteren. Het is immers niet eerlijk dat vluchtelingen boeten voor een conflict dat ze proberen te ontvluchten en het risico lopen slachtoffer te worden van een systeem dat hen eigenlijk zou moeten helpen. Hulp en bescherming bieden aan de duizenden vluchtelingen, is nog steeds de topprioriteit.

AZG stelt alles in het werk voor de veilige vrijlating van Blanca Thiebaut en Montserrat Serra, de twee personeelsleden van AZG die op 13 oktober 2011 in het Keniaanse Dadaab werden ontvoerd, toen ze humanitaire hulp boden aan Somalische vluchtelingen. AZG doet een oproep aan alle Somaliërs – de diaspora, stamhoofden, en vooral de autoriteiten die de controle hebben over Somalische gebieden, waar onze collega's worden vastgehouden - om al het mogelijke te doen om hun vrijlating te vergemakkelijken.