Sociale media

  • NL
Open the menu

Dadaab: minder hulpverlening kan zware gevolgen hebben voor vluchtelingen


In de tweede helft van 2011 zag Artsen Zonder Grenzen de onveiligheid toenemen in de vluchtelingenkampen van Dadaab in Kenia. Door de ontvoering van twee medewerkers in oktober zag Artsen Zonder Grenzen zich gedwongen om haar activiteiten in het kamp Ifo op de schorten en die in het kamp Dagahaley tijdelijk te beperken tot de levensreddende diensten in het ziekenhuis.

© Lynsey Addario/VII

Ondanks de moeilijke situatie zijn de teams van Artsen Zonder Grenzen nooit gestopt medische hulp te verlenen in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Op dit moment zijn alle medische activiteiten in Dagahaley hervat.

Teams van Artsen Zonder Grenzen proberen kwalitatieve gezondheidszorg te bieden aan de vluchtelingen. Het ziekenhuis in Dagahaley draait nu op volle capaciteit en vier van de vijf gezondheidsposten zijn weer open. Elke week vinden er mee dan 5500 raadplegingen plaats en worden er 400 mensen in het ziekenhuis opgenomen.

Het zoveelste jaar van oorlog en gebrek aan humanitaire hulp heeft in Somalië honderdduizenden op de vlucht gejaagd. Veel van hen zochten hun toevlucht in buurlanden. De medische noden van de Somalische bevolking waren al enorm vóór de voedselcrisis uitbrak. In die moeilijke situatie wil Artsen Zonder Grenzen toch hulp blijven verlenen. De teams zijn in het bijzonder bezorgd om de vluchtelingen.

“Bijna alle hulporganisaties hebben hun activiteiten afgebouwd. We vrezen dat de situatie van vorige zomer zal terugkomen, toen de mensen er in de vluchtelingenkampen feitelijk op achteruitgingen. De situatie was eindelijk aan het verbeteren, toen de ontvoering gebeurde. Maar de huidige vermindering van de hulpverlening heeft zware gevolgen voor de vluchtelingen. Wie vandaag de grens oversteekt en naar Dadaab vlucht, heeft geen onderdak of voedsel”, zegt Jean-Clément Cabrol van Artsen Zonder Grenzen.

De situatie blijft heel precair. De voorbije maanden brak er een mazelenepidemie uit in de kampen. Sinds augustus werden al 113.000 mensen gevaccineerd. Op dit moment is waterige diarree een groot risico, en in alle kampen van Dadaab zijn gevallen van cholera gemeld. De voorbije tien dagen nam Artsen Zonder Grenzen 45 patiënten op in haar choleracentrum in Dagahaley.

Maar de gezondheidsproblemen zijn niet de enige bekommernis van Artsen Zonder Grenzen. De Keniaanse militaire interventie in Zuid-Somalië, de oorlog tussen de overgangsregering en milities van Al-Shabaab en het gebrek aan toegang voor hulpverleners in grote delen van Somalië maken de situatie voor de Somalische bevolking nog groter. Artsen Zonder Grenzen maakt zich ernstig zorgen over dat gebrek aan toegang en de onmogelijkheid om er hulp te verlenen.