COVID-19 kan onze noodhulp in Borno, Nigeria bedreigen
Geweld, voedseltekorten, malaria, mazelen en cholera. In de afgelopen tien jaar kregen de 1,5 miljoen binnenlandse ontheemden in de deelstaat Borno, Nigeria, daar mee te maken. Daar komt nu het coronavirus bovenop, een nieuwe grote bedreiging voor de mensen in het gebied. Velen van hen wonen in overvolle kampen met gebrekkige voorzieningen.
Nu het coronavirus ook in Nigeria is bevestigs, staat de bescherming tegen het coronavirus van onze patiënten en medewerkers voorop. Daarnaast is het heel belangrijk dat ons bestaande werk door blijft gaan. We redden daarmee duizenden levens per jaar. Onze medische en logistieke teams hebben de preventieprotocollen aangescherpt en lichten gemeenschappen voor over hoe je te beschermen tegen de ziekte. Daarnaast hebben ze handwaspunten geïnstalleerd, isolatiezones ingesteld en triageprocessen aangescherpt. Het inkopen van beschermende kleding is een grote uitdaging, maar we zijn hier hard mee bezig omdat we zo onze patiënten kunnen blijven behandelen.
Als COVID-19 toeslaat in Borno kan de situatie catastrofaal worden
Zelfs zonder corona is de humanitaire nood in Borno enorm. Over een maand begint het regenseizoen, dat de hoeveelheid malariapatiënten en ondervoeding sterk aanjaagt. Onze ziekenhuizen in de plaatsen Maiduguri, Ngala, Pulka en Gwoza zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week open. In het regenseizoen liggen ze helemaal vol: in 2019 behandelden onze teams meer dan 33.000 patiënten met malaria. 40.000 mensen kwamen naar de eerste hulp. Een uitbraak van COVID-19 in Borno zal een enorm effect hebben op onze patiënten, maar als deze pandemie ook nog de al lopende medische zorg beperkt, wordt de situatie catastrofaal.
In de stad Pulka is de situatie bijzonder ernstig. Het is een garnizoensstad waar veel mensen naartoe zijn gevlucht voor bescherming tegen het geweld van Boko Haram. Pulka telt nu 63.000 inwoners. 78%van hen heeft al minstens één keer moeten vluchten sinds 2015. 27.000 mensen wonen er in overvolle kampen. Ze hebben nauwelijks schoon water, voedsel en medische zorg. In Pulka hebben we een ziekenhuisproject met chirurgische en verloskundige zorg en zorg na seksueel geweld, en mobiele activiteiten.
Niet genoeg water voor iedereen
Uit een recent onderzoek dat we deden naar de watervoorziening en hygiëne in de stad, blijkt dat er maar 11 liter water per persoon per dag beschikbaar is, terwijl 20 liter de norm is. Van deze 11 liter is maar ongeveer 2 liter drinkbaar.
In de hoofdstad Maiduguri van Borno is de situatie niet veel beter dan in Pulka. Tussen 1999 en 2011 zijn we zeven keer in actie gekomen tegen uitbraken van cholera. In 2018 is bij meer dan 4.000 mensen cholera vastgesteld in 18 districten van de deelstaten Borno, Adamawa en Yobe.
Het gebrek aan goede medische zorg en voldoende schoon drinkwater laat zien hoe schrijnend de situatie in Borno, maar ook in andere plaatsen in Nigeria is. Het is van enorm belang dat de humanitaire hulp op gang blijft, ook als de COVID-19 in deze gebieden toeslaat. Lukt dat niet, dan zal dat levens kosten.