Sociale media

  • NL
Open the menu

Conflict Egypte: Artsen zonder Grenzen ondersteunt ziekenhuizen en dokternetwerken


In Egypte ondersteunt Artsen Zonder Grenzen medische voorzieningen aan beide kanten van het conflict met medicijnen en medisch materiaal. ‘Ons belangrijkste doel is momenteel om ervoor te zorgen dat men in Egypte zorg kan bieden aan de mensen die het nodig hebben,’ zegt Mario Stephan van Artsen Zonder Grenzen. Artsen Zonder Grenzen houdt de situatie in het land verder nauwlettend in de gaten en staat klaar om meer hulp te bieden als dat nodig is.



Peilen medische noden

Artsen Zonder Grenzen onderhoudt nauw contact met een vrijwilligersnetwerk van Egyptische artsen dat hulp biedt aan slachtoffers van het conflict en met openbare ziekenhuizen die gewonden behandelen. We peilen de medische noden, bekijken waar de hulp tekortschiet en ondersteunen daar waar nodig. Dat deden we recentelijk met medicijnen en medisch en chirurgisch materiaal aan het Al-Hussein ziekenhuis in Cairo en het Al-Arish ziekenhuis in het Sinaï-gebied in Noord-Egypte. Ook leveren we medicijnen en materiaal aan een groep artsen die een kliniek runnen nabij de plaatsen waar geweld uitbrak.

Veldhospitalen door lokale organisaties

‘Zowel het openbare zorgsysteem en maatschappelijke organisaties zijn tot nu toe in staat de medische noden op te vangen,’ zegt Stephan, die verantwoordelijk is voor de projecten van Artsen Zonder Grenzen in Egypte. Zo hebben lokale organisaties veldhospitalen opgezet om gewonden te kunnen behandelen. ‘Als er geweld uitbreekt, is toegang tot een getroffen gebied vaak lastig of zelfs onmogelijk. Het is daarom vaak zo dat artsen die ter plaatse zijn er al voor zorgen dat de meeste slachtoffers medische hulp krijgen.’

Training, medicijnen en medisch materiaal

Vooruitlopend op de demonstraties van 30 juni gaf Artsen Zonder Grenzen al training, medicijnen en medisch materiaal aan Egyptische artsen die op vrijwillige basis werken. Zo konden zij snel en voorbereid in actie komen tijdens de demonstraties. Ook gaven we training aan medewerkers van het Egyptische ministerie van Volksgezondheid over effectieve manieren om grote groepen gewonden te behandelen.