Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG opent kliniek voor moeders en kinderen in buitenwijk Cairo


De Egyptische hoofdstad Caïro groeit erg snel, maar de medische dienstverlening groeit niet overal even snel mee. Artsen Zonder Grenzen heeft daarom een kliniek voor moeders en kinderen geopend in de landelijke buitenwijk Abu Elian.

© AZG/MSF. Abu Elian, 2012.
© AZG/MSF. Abu Elian, 2012.

Voor de opening van het nieuwe project van Artsen Zonder Grenzen moesten inwoners van de wijk meer dan een uur reizen om het dichtstbijzijnde ziekenhuis te bereiken. Voor veel mensen lagen de kosten van het transport en medische verzorging  zo hoog dat ze vaak niet naar de dokter gingen, ook al hadden ze dringend medische zorg nodig.

“De beschikbaarheid van medische zorg groeit niet overal zo snel als de stad Caïro zelf”, zegt Julien Raickman, de vertegenwoordiger van Artsen Zonder Grenzen in Egypte. “Wij willen de kloof in de gezondheidszorg dichten, in het bijzonder voor vrouwen en kinderen.”

In augustus ging de nieuwe kliniek open. Sindsdien komen er gemiddeld vijftig patiënten per dag langs. Drie vierde van hen zijn kinderen. “De meeste kinderen lijden aan infecties aan de luchtwegen, parasieten in de ingewanden, huidziekten en diarree”, zegt dokter Ebtisam Amin Saleh.

In de polikliniek werken daarom onder meer twee pediaters en een gynaecoloog, die vrouwen helpt voor en na de bevalling. De kliniek heeft ook een verwijzingssysteem voor vrouwen die moeten bevallen. Artsen Zonder Grenzen neemt daarbij de kosten voor het vervoer en de ziekenhuisopname op zich.

Veel vrouwen Abu Elian bevallen immers thuis. Daarom proberen we de bewoners te sensibiliseren over het belang van regelmatige medische controles, zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte van het kind.

Nu Artsen Zonder Grenzen officieel geregistreerd is in Egypte, willen we onze medische activiteiten er uitbreiden, onder meer met de preventie en behandeling van hepatitis C.