Sociale media

  • NL
Open the menu

Choleravaccinaties voor 115.000 Burundese en Congolese vluchtelingen in Tanzania


In vluchtelingenkampen in Tanzania worden deze maand ongeveer 115.000 vluchtelingen uit Burundi en DR Congo ingeënt tegen cholera. Medio mei brak er cholera uit in de kampen toen duizenden vluchtelingen ernaartoe trokken na opgelaaid geweld in Burundi. Volgens officiële cijfers werden tot nu toe 3.086 mensen ziek en overleden 34 mensen.

Ongeveer 115.000 mensen worden gevaccineerd tegen cholera in vluchtelingenkampen in Tanzania. © Erwan Rogard/MSF
Ongeveer 115.000 mensen worden gevaccineerd tegen cholera in vluchtelingenkampen in Tanzania. © Erwan Rogard/MSF

De grootschalige vaccinatiecampagne startte op zaterdag 20 juni in vluchtelingenkamp Nyarugusu. 55.000 mensen (van één jaar en ouder) kregen inmiddels het orale choleravaccin. De vaccinatiecampagne is een samenwerking tussen het Tanzaniaanse ministerie van Volksgezondheid, VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Artsen zonder Grenzen. Artsen zonder Grenzen levert het vaccin.

 Watersituatie verslechterd

Na de toestroom van Burundese vluchtelingen in mei verslechterde de watersituatie in het kamp Nyarugusu aanzienlijk. De vluchtelingen hebben gemiddeld slechts toegang tot elf liter water per persoon per dag, ruim boven de alarmdrempel. ‘De omstandigheden in het kamp zijn uiterst precair,’ zegt noodhulpcoördinator Rachel Marsden. ‘Het aantal mensen met cholera is nu teruggedrongen, maar de kans op een opleving van de uitbraak is groot.’

Vaccin onderdeel van hulp

Artsen zonder Grenzen zette het orale choleravaccin voor het eerst in als middel om een uitbraak onder controle te krijgen in Guinee in 2012. De effectiviteit hiervan werd aangetoond bij onderzoek dat gepubliceerd werd in The New England Journal of Medicine. ‘Het vaccin is succesvol, maar is slechts een onderdeel van de noodzakelijke hulp,’ zegt Marsden. ‘De water- en sanitaire voorzieningen moeten dringend verbeterd worden. Bovendien is goede voorlichting over hygiëne zeer belangrijk.’

Bij de vaccinatiecampagne, die bestaat uit twee rondes, peilen teams van Artsen zonder Grenzen ook de voedingssituatie onder de vluchtelingen. Daarnaast runt Artsen zonder Grenzen een cholerabehandelcentra en voeren teams outreach-activiteiten uit om de cholera-uitbraak te bestrijden.