Sociale media

  • NL
Open the menu

Burundi: “We verzorgen alle gewonden, ongeacht hun politieke voorkeur”


Door de verkiezingscrisis in Burundi zijn er honderden gewonden gevallen en sloegen bijna 185.000 mensen de voorbije vier maanden op de vlucht naar de Democratische Republiek Congo, Tanzania en Rwanda. Vandaag zijn er geen manifestaties meer, maar de spanning in de hoofdstad is nog steeds te snijden. ‘s Nachts zijn er geregeld schermutselingen tussen regeringstroepen en tegenstanders van het regime. Bruno Duchenne, landverantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen (AZG) in Burundi, beschrijft de situatie in Bujumbura.

Burundi © Matteo Bianchi Fasani
Burundi © Matteo Bianchi Fasani

Toen de verkiezingscrisis in Burundi begon, waren we al aanwezig in Gitega, op bijna twee uur rijden van Bujumbura, met een project rond reconstructieve chirurgie van obstetrische fistels. We konden dus onmiddellijk medische teams uitsturen naar vijf gemeenschappen vlak bij de manifestatielocaties.

We wilden er immers op toezien dat de gewonden verzorging kregen en dat de gezondheidsposten voldoende uitgerust waren om een toeloop van gewonden aan te kunnen.

Onze teams hebben medische noodzorg geboden en de slachtoffers van geweldplegingen gestabiliseerd zodat ze door het Burundese Rode Kruis konden worden overgebracht naar vier openbare ziekenhuizen in de stad. We deelden ook urgentiekits uit met verband en medisch materiaal aan 19 gezondheidscentra in 13 gemeenschappen in de hoofdstad.

Doordat er op bepaalde momenten zo veel gewonden tegelijk waren, hadden de ziekenhuizen niet genoeg hospitalisatiebedden of chirurgische capaciteiten. Daarom moesten minder dringende operaties uitgesteld worden.

‘s Nachts gaan er niet veel ambulances de baan op, waardoor gewonden vaak al overleden zijn voor ze het ziekenhuis bereiken. Daarom heeft AZG een ambulance ter beschikking gesteld om de patiënten te vervoeren zodra de situatie veilig genoeg is.

Vorige week hebben we twee meisjes van 8 en 11 jaar opgenomen die weggeslingerd werden door de ontploffing van een granaat die ze gevonden hadden.

We zijn ook actief in het ziekenhuis Arche De Kigobe, in het noorden van de hoofdstad, en bieden gratis medische verzorging aan gewonden die dringend traumachirurgie nodig hebben. Voor veel gewonden is gezondheidszorg immers veel te duur. Ze hebben vaak niet de middelen om hun hospitalisatie te betalen, omdat een chirurgische ingreep tot honderden euro’s kan oplopen. De meeste patiënten werden geraakt door verdwaalde kogels of granaten tijdens gevechten tussen tegenstanders van het regime en regeringstroepen. Vorige week hebben we bijvoorbeeld twee meisjes van 8 en 11 jaar opgenomen die weggeslingerd werden door de ontploffing van een granaat die ze gevonden hadden.

De gewonden vrezen vaak voor hun veiligheid in de medische voorzieningen. Het is dus van cruciaal belang om een plaats te creëren die een toevluchtsoord kan zijn voor iedereen die nood heeft aan verzorging. We verzorgen alle gewonden, ongeacht hun politieke voorkeur.

Sinds we eind juni aan de slag zijn gegaan in het ziekenhuis van Arche, hebben we bijna 200 gewonden verzorgd, van wie er 122 gehospitaliseerd werden. Momenteel nemen we gemiddeld 20 patiënten per week op. De meesten werden geraakt door kogels of granaten, maar ook door steekwapens. Meestal komen ze op eigen houtje naar het ziekenhuis, al is dat soms pas enkele dagen nadat ze gewond raakten.

Het ziekenhuis telt 40 bedden en beschikt over een spoedafdeling, een operatiekamer en een intensieve zorgeenheid. We bieden ook psychologische bijstand en kinesitherapie.

Ondanks ons vertrek uit Gitega zijn we vastberaden de Burundese bevolking te blijven helpen.