Sociale media

  • NL
Open the menu

Burundi: AZG draagt centrum voor fistelbehandeling over


Vijf jaar nadat het Urumuri-centrum van Artsen Zonder Grenzen (AZG) voor de behandeling van obstetrische fistels de deuren opende, draagt de organisatie haar activiteiten officieel over aan het regionaal ziekenhuis van Gitega. Dankzij de opleiding van het verzorgend personeel en de steun van partnerorganisaties kan het centrum ook na het vertrek van AZG nog gratis zorg  verlenen.

Mensen wachten aan de poort van het centrum in Gitega. © Matteo Bianchi Fasani
Mensen wachten aan de poort van het centrum in Gitega. © Matteo Bianchi Fasani

“Vijf jaar na de aanvang van de activiteiten en na heel wat opleidingen voor het personeel kan het Urumuri-centrum op eigen benen staan,” vertelt Bruno Duchenne, landverantwoordelijke van AZG in Burundi. “Door de jaren heen is er een heuse vertrouwensband gegroeid tussen het Burundese ministerie van Volksgezondheid en de directie van het ziekenhuis van Gitega. Het ziekenhuis van Gitega heeft zich erg vastberaden en gedreven getoond om de activiteiten van het centrum over te nemen. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat veel Burundese vrouwen ook in de toekomst de zorgen zullen krijgen die ze zo hard nodig hebben.”

Een obstetrische fistel is een complicatie die geregeld optreedt in Burundi, doorgaans na lange en moeilijke bevallingen. Het resultaat is een letsel aan de geslachtsorganen dat urine- of ontlastingsincontinentie kan veroorzaken.

“In vijf jaar tijd werden bijna 2.000 vrouwen in het Urumuri-centrum verzorgd. De meesten onder hen genazen. Nu de activiteiten worden overgedragen aan het regionaal ziekenhuis van Gitega, zullen nog veel meer vrouwen opnieuw een normaal en waardig leven kunnen leiden,” getuigt Bruno Duchenne. Bovendien werden 210 ‘ambassadrices’ – vrouwen die in het centrum werden verzorgd – klaargestoomd om te getuigen in hun gemeenschap, terwijl honderden artsen werden opgeleid om de aandoening op een efficiënte manier op te sporen.

Een lange voorbereiding

De overdracht van de activiteiten gebeurde in verschillende stappen en werd  uitgewerkt door een comité onder leiding van de algemeen directeur-geneesheer van de gezondheidsdiensten. Net als de voormalige patiëntes kreeg het medisch en verzorgend personeel een opleiding van AZG en haar partners rond de verschillende aspecten van een medisch-chirurgische behandeling van fistels.

Na het vertrek van AZG zal het fonds van de Verenigde Naties voor bevolkingsactiviteiten (UNFPA) het centrum steunen met chirurgisch materiaal, consumptiegoederen die vereist zijn bij opnames en ‘waardigheidskits’ voor de patiëntes. Het UNFPA zal daarnaast nog campagnes op touw zetten om de aandoening op te sporen en te behandelen.

AZG blijft in Burundi

Ondanks het vertrek van AZG uit Gitega blijft de organisatie vastberaden om de Burundese bevolking te helpen tijdens de crisis die ontstond naar aanleiding van de verkiezingen. De medische en humanitaire organisatie steunde sinds mei 2015 verscheidene ziekenhuizen in Bujumbura. In samenwerking met het lokale Rode Kruis zette het team van AZG een ambulancedienst op om zwaargewonden naar de juiste zorginstellingen over te brengen. De organisatie deelde ook urgentiekits uit aan de gezondheidsposten. AZG steunt momenteel het ziekenhuis Arche, waar de organisatie spoedchirurgie uitvoert in geval van trauma’s. Sinds 26 juni werden al ongeveer 150 gewonden behandeld.