Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera treft vluchtelingenkampen in noordoosten NigeriaEr is cholera uitgebroken in kampen bij Maiduguri in de deelstaat Borno in het noordoosten van Nigeria. In Maiduguri verblijven ruim 1,6 miljoen mensen die op de vlucht zijn voor het geweld van Boko Haram. Samen met de gezondheidsautoriteiten bestrijden teams van Artsen Zonder Grenzen de ziekte, die inmiddels de drie kampen bij Maiduguri heeft getroffen.

Cholera in de deelstaat Borno in Nigeria © MSF
Cholera in de deelstaat Borno in Nigeria © MSF

Volgens de officiële cijfers van 16 september zijn tot nu toe 16 cholerapatiënten overleden. Van 10 tot 15 september hebben we 187 patiënten opgenomen in ons cholerabehandelcentrum bij Maiduguri, dat 100 bedden telt. 64% van hen waren er ernstig aan toe. Alleen al op 13 september kwamen 50 mensen naar ons centrum. De minder ernstig zieke patiënten werden behandeld in poliklinische rehydratiecentra.

Naast de medische zorg zijn we eind augustus gestart met het verbeteren van de hygiëne en de sanitatie in het kamp waar de eerste cholerapatiënten werden geconstateerd. De maatregelen bestonden onder meer uit het chlorineren van waterputten, de aanvoer van chlooroplossing voor handenwassen en de desinfectie van tenten of hutten waar besmettingen zijn geconstateerd. In het tweede kamp hebben we een besmette waterput aangepakt en halverwege september zijn we ook in het derde kamp aan de slag gegaan.

“Artsen Zonder Grenzen en het Internationale Rode Kruis (ICRC) staan er helaas opnieuw alleen voor”, zegt landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Nigeria Ghada Hatim. “ Er zijn geen andere internationale hulporganisaties aanwezig geweest tijdens de terugkerende noodsituaties in de deelstaat Borno en in het bijzonder die in Maiduguri. Daar zijn de meeste mensen naartoe gevlucht tijdens het al jaren durende conflict tussen het Nigeriaanse leger en Boko Haram.”

 “In september 2014 heeft Artsen Zonder Grenzen meer dan 4.000 patiënten van een cholera-uitbraak in de deelstaat Borno behandeld”, zegt noodhulpmanager Chibuzo Okonta. “De levensomstandigheden en de hygiëne in de kampen zijn ideaal voor een uitbraak als deze. We hebben meer steun nodig. We hebben regelmatig, maar tevergeefs, aan andere hulporganisaties gevraagd om de verdrevenen in Borno bij te staan en we herhalen hierbij deze oproep.”