Chirurgen zien ongewoon zware schotwonden in Gaza
Sinds 1 april hebben onze teams post-operatieve zorg geboden aan meer 500 patiënten die kogelverwondingen opliepen bij de recente demonstraties in de Gazastrook. Dat is meer dan in het volledige jaar 2014, toen Israël een militair offensief lanceerde in de Gazastrook. Medische teams van Artsen Zonder Grenzen melden dat ze patiënten zien met afschuwelijke schotwonden, die ongewoon ernstig zijn en zeer complex om te behandelen. De meeste patiënten zullen voor het leven gehandicapt blijven.
Medische teams in de ziekenhuizen van Gaza maken zich klaar om vandaag een nieuwe toestroom aan gewonden op te vangen. Onze chirurgen melden afschuwelijke schotwonden bij de honderden gewonden die er de voorbije weken vielen. De meeste patiënten – voornamelijk jonge mannen, maar ook vrouwen en kinderen – hebben ongewoon zware verwondingen aan de onderste ledematen. Volgens medische teams van Artsen Zonder Grenzen zijn bij de patiënten ongewone hoeveelheden bot en zacht weefsel vernietigd. Het gat waarlangs de kogel het lichaam verlaat, kan een vuist groot zijn.
“De helft van de meer dan 500 patiënten heeft schotwonden waar de kogel letterlijk weefsel heeft vernietigd, na het bot verpulverd te hebben,” zegt Marie-Elisabeth Ingres, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Palestina. “Deze patiënten moeten zeer complexe chirurgie ondergaan en de meeste zullen voor het leven gehandicapt zijn.”
Voor deze gewonden zorgen is zeer moeilijk. Naast de normale verpleegkundige zorg, hebben patiënten vaak bijkomende chirurgische ingrepen nodig, en het herstel kan heel lang duren. Sommige patiënten zullen amputaties moeten ondergaan als ze niet tijdig de toelating krijgen om gespecialiseerde zorg te krijgen buiten de Gazastrook.
Artsen Zonder Grenzen heeft haar capaciteit uitgebreid om de toestroom aan gewonden aan te kunnen. Het aantal bedden in haar post-operatieve klinieken is opgetrokken, en er is extra personeel aangenomen en opgeleid. Binnenkort zal een ook vierde kliniek geopend worden om patiënten gespecialiseerde zorg te bieden.
Een team van chirurgen (waaronder vasculaire, orthopedische en plastische chirurgen) en anaesthesisten van Artsen Zonder Grenzen werkt samen met Palestijnse medische teams in de openbare ziekenhuizen Al-Shifa en Al-Aqsa.