Centraal-Afrikaanse Republiek: Tientallen gewonden na nieuw hevig geweld in Bangui
De afgelopen dagen vonden hevige gevechten plaats in de wijken PK5 en PK12 in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Artsen Zonder Grenzen behandelde 38 gewonden; 3 mensen bezweken aan hun verwondingen.
Duizenden moslims zitten al wekenlang vast in de wijken PK5 en PK12 in Bangui. Internationale troepenmachten moeten hen beschermen tegen aanvallen van Anti-balaka-milities.
“Het opgelaaide geweld laat zien dat het nog steeds zeer onrustig is in Bangui, ondanks de aanwezigheid van de troepenmachten,” zegt Hakim Chkam, die de hulp van Artsen Zonder Grenzen in het land coördineert. “Na de laatste gevechten behandelden we 38 gewonden. De meeste verwondingen waren opgelopen door kogels, granaatscherven en machetes.”
Ambulancedienst
Tussen de twee wijken en het openbare ziekenhuis in de stad werd een ambulancedienst opgezet. De grote onveiligheid bemoeilijkt echter het vervoer van de gewonden en het geven van medische hulp. Artsen Zonder Grenzen geeft in het ziekenhuis chirurgische zorg.
Ook in het vluchtelingenkamp Mpoko, bij het vliegveld aan de rand van Bangui en dichtbij PK5, geeft een kernteam van Artsen Zonder Grenzen medische hulp. De eerste 24 uur na het begin van de gevechten, behandelde dat team vijftien gewonden. Drie mensen die er ernstig aan toe waren, werden overgebracht naar het openbare ziekenhuis. De reguliere medische activiteiten voor de 60.000 vluchtelingen in het kamp zijn tijdelijk opgeschort.
Andere wijken
“Met elke nieuwe uitbraak van geweld vluchten meer mensen naar dit kamp of naar andere plekken in de stad,” zegt Chkam. Een team van Artsen Zonder Grenzen onderzoekt hoe het gaat met de mensen die na de gevechten gevlucht zijn naar de wijken St. Jacques, Bimbo en Carriere.
Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1997 in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Momenteel werken er meer dan 300 internationale hulpverleners samen met ruim 2.000 medewerkers uit het land zelf. We hebben in de Centraal-Afrikaanse Republiek zeven reguliere projecten, acht noodprojecten en bieden hulp aan vluchtelingen in buurlanden Tsjaad, Kameroen, Congo en Congo-Brazzaville.