Sociale media

  • NL
Open the menu

Centraal-Afrikaanse Republiek: opnieuw duizenden mensen op de vlucht voor geweld in de hoofdstad


Op 26 september is het geweld in de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui nog maar eens in alle hevigheid losgebarsten. Duizenden mensen zijn - alweer - op de vlucht geslagen, op zoek naar veiligheid. In deze onstabiele, onvoorspelbare context blijven de teams van Artsen Zonder Grenzen doorwerken, bij de bevolking van Bangui, en de nieuwe ontheemden in het bijzonder.

Opname in het Algemeen Ziekenhuis van Bangui © William Daniels/Panos Pictures
Opname in het Algemeen Ziekenhuis van Bangui © William Daniels/Panos Pictures

Door het recente geweld zijn zo’n 40.000 mensen hun wijk ontvlucht. Ze zochten bescherming op verschillende sites, waaronder het Mpoko-kamp, naast de luchthaven van Bangui. “De meesten hebben geen onderdak, geen voedsel en amper toegang tot medische verzorging. Ze leven in erbarmelijke omstandigheden”, vertelt Jean-Guy Vataux, landverantwoordelijke van AZG in Bangui.

Nu de kalmte lijkt terug te keren, trekken onze teams er op uit om de behoeften in kaart te brengen. Zo trokken medische teams naar verschillende sites waar ontheemden zijn samengekomen. Daarnaast steunt AZG nu ook het pediatrisch ziekenhuis van Bangui.

De aanwezigheid en hulp van humanitaire organisaties – in Bangui en, meer algemeen, in het hele land – is van cruciaal belang, voornamelijk om de toegang tot basis- en tweedelijnsgezondheidszorg te garanderen. 

Van 26 september tot 2 oktober ontfermden de AZG-teams zich over de slachtoffers van geweld in drie, door ons beheerde structuren: 183 gewonden werden opgevangen in het algemeen ziekenhuis en bijna 200 anderen werden opgenomen in het ziekenhuis van Castor en het gezondheidscentrum in het Mpoko-kamp.

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1996 in de Centraal-Afrikaanse Republiek. In 2014 hielden onze teams meer dan 1,3 miljoen medische consultaties en hospitaliseerden ze bijna 60.000 patiënten.