Sociale media

  • NL
Open the menu

Centraal-Afrikaanse Republiek: Geweld jaagt duizenden naar ziekenhuis en militair hoofdkwartier in Batangafo

In Batangafo, in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek, probeert de bevolking haar dagelijkse bezigheden te hervatten na de hevige gevechten van vorige week tussen Seleka-rebellen en Sangaris-troepen. De confrontatie – waarbij tientallen doden en gewonden vielen – zaaide opnieuw terreur bij de plaatselijke bevolking. Zo’n 1.500 inwoners van het dorp zoeken elke nacht hun toevlucht in het ziekenhuis, uit vrees voor een nieuwe golf van geweld. Minstens 4.000 andere trekken naar het hoofdkwartier van de vredesmissie van de Afrikaanse Unie (MISCA).

© AZG
© AZG

Cecilia Greco, medisch verantwoordelijke bij Artsen Zonder Grenzen, bezocht de buitenwijken van Batangafo. Ze merkte op dat “heel wat inwoners de stad zijn uitgetrokken en zich in de omliggende wijken hebben gevestigd, of zelfs naar Bouca zijn getrokken”, een zuidelijker gelegen dorp. “Momenteel lijkt de situatie te zijn bekoeld, en misschien keren de mensen over enkele weken naar huis terug,” voegt ze eraan toe.

Na het geweld nam het aantal overvallen en plunderingen in bepaalde buurten van de stad toe, waardoor duizenden inwoners elke dag naar het ziekenhuis en het hoofdkwartier van de vredesmissie van de Afrikaanse Unie trekken.

Uit veiligheidsoverwegingen werden de activiteiten een aantal dagen beperkt, maar intussen werkt Artsen Zonder Grenzen weer op volle toeren in het ziekenhuis van Batangafo. De gebeurtenissen vallen samen met het hoogtepunt van het malariaseizoen, waardoor de nood aan gezondheidszorg in de regio nog hoger ligt.

Het geweld barstte begin vorige week los en omvatte luchtbombardementen door de Franse troepen en artillerievuur aan beide zijden. Na dagen van geweld staat de teller op minstens vijftien doden en tientallen gewonden. Artsen Zonder Grenzen verzorgde tien slachtoffers. De partijen kwamen tot een staakt-het-vuren, de Sangaris-troepen vertrokken en in Batangafo werden MISCA-patrouilles ingezet. Toch vreest de bevolking dat het bestand niet lang zal standhouden. Volgens Javier Eguren, landverantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen, wordt er op korte termijn echter geen nieuwe confrontatie verwacht.

Artsen Zonder Grenzen roept alle partijen in het conflict op om respect te tonen voor de burgers en humanitaire hulpverleners in de Centraal-Afrikaanse Republiek. In Batangafo runt Artsen Zonder Grenzen het algemeen ziekenhuis (165 bedden) en biedt de organisatie steun aan vijf gezondheidscentra in de omtrek.