Sociale media

  • NL
Open the menu

Centraal-Afrikaanse Republiek: Basishulp voor 5000 ontheemden in Batangafo


Teams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) in Batangafo, in de Centraal-Afrikaanse Republiek, hebben hulpgoederen uitgedeeld aan meer dan 5000 mensen die hun dorpen ontvluchtten tijdens zware gevechten met nomadische veehouders uit Tsjaad. Artsen Zonder Grenzen ziet ook tekenen van ondervoeding bij de kinderen en een toename van het aantal malariapatiënten.

Basishulp voor 5000 ontheemden in Batangafo © Carlos Francisco/AZG
Basishulp voor 5000 ontheemden in Batangafo, Centraal-Afrikaanse Republiek © Carlos Francisco/AZG

Toen oppositiepartij Séléka in maart een staatsgreep pleegde tegen de regering van François Bozizé, leidde dit tot een hevig conflict tussen Centraal-Afrikaanse boeren en nomadische stammen. Tussen februari en mei werden zowat dertig dorpen platgebrand, en vluchtten de dorpelingen de brousse in. Tijdens de verdeling van hulpgoederen kon het medisch personeel ook de gezondheid van de kinderen in het gebied evalueren. Er wordt gevreesd voor problemen met de voedselvoorziening, aangezien ook de landbouw te lijden heeft gehad onder de staatsgreep.

Conflict tussen boeren en nomaden

Er zijn al jaren conflicten aan de gang tussen de Centraal-Afrikaanse boeren en nomadische stammen, die grasland zoeken voor hun kuddes. Het vee neemt de velden in en de plaatselijke boeren verdedigen zich door dieren te doden.

Artsen Zonder Grenzen voorzag meer dan duizend gezinnen (5.000 mensen) van onderdak, muggennetten, jerrycans, en hygiënische producten. "Al hun bezittingen werden verbrand, samen met hun huizen. Ze hebben niets meer", zegt Francisco.

Volgens de coördinator keren sommige mensen nu terug naar de platgebrande dorpen, waar ze de plastic zeilen gebruiken als tijdelijk onderdak. Mensen uit gehuchten die totaal vernield werden, kunnen evenwel niet terugkeren. Ze zijn bang dat er volgend jaar opnieuw aanvallen zullen volgen.

Medische zorg voor vluchtelingen

Naast de distributie van hulpgoederen, organiseren de teams van AZG drie mobiele hulpposten per week om medische zorg te bieden aan 2100 vluchtelingen.

De medewerkers van Artsen Zonder Grenzen evalueerden ook de gezondheid van de kinderen, die kwetsbaar zijn voor ondervoeding. "We hebben een stijging gezien in het aantal gevallen van ondervoeding. De alarmdrempel is nog niet bereikt, maar we moeten er rekening mee houden dat veel families hun voorraad graan verloren hebben. De volgende oogst is er pas binnen drie of vier maanden, dus we verwachten een zorgwekkende toename van ondervoeding in de zomer", aldus de terreincoördinator.

Ook malaria

Bovenop de ondervoeding wordt er ook een stijging verwacht in het aantal gevallen van malaria, aangezien veel mensen de brousse in vluchtten en daar blootgesteld werden aan muggen. Die toename wordt nu al gevoeld in de ziekenhuizen en gezondheidscentra waar Artsen Zonder Grenzen werkt.