Centraal-Afrikaanse Republiek: acuut tekort gezondheidszorg opvullen
In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn 3 maanden na de staatsgreep duizenden mensen afgesloten van medische zorg. Artsen Zonder Grenzen vult in de stad Bossangoa, ten noorden van hoofdstad Bangui, een acuut tekort aan gezondheidszorg op. Een ander team is naar een gebied getrokken waar gevechten hebben plaatsgevonden tussen de lokale bevolking en nomaden uit Tsjaad.
n Bossangoa zaten ongeveer 150.000 mensen zonder medische zorg nadat medisch personeel op de vlucht sloeg. Onze teams richten zich op behandeling voor malaria, diarreeziekten, ondervoeding en opvang van slachtoffers van seksueel geweld. 53% van de kinderen onder 5 jaar en de helft van zwangere vrouwen in onze polikliniek heeft malaria. Malaria kan tot levensgevaarlijke complicaties leiden voor moeder en baby. We werken in de stad en trekken met mobiele klinieken naar gebieden waar mensen zich in de bossen verschuilen uit angst voor de nog altijd aanwezige gewapende groepen. Elke dag voeren onze hulpverleners ruim 300 medische consulten uit per dag.
Aidspatiënten zaten zonder hun medicijnen
Ook gaan onze teams aidspatiënten voorzien van medicijnen. De afgelopen 2 weken kwamen er al 88 mensen naar ons toe om om aidsremmers te vragen. Zij zaten sinds de start van het conflict al zonder hun pillen. Voor de coup waren er 310 hiv-positieve mensen onder behandeling in het ziekenhuis in Bossangoa, waarvan 170 aidsmedicijnen moesten krijgen.
Dorpen in brand gestoken
Artsen Zonder Grenzen werkt ook in Batangafo, een plaats in het noordwesten. In dit gebied sloegen ongeveer 8.000 mensen op de vlucht toen hun dorpen in brand werden gestoken bij gevechten tussen de lokale bevolking en nomaden uit Tsjaad. Onze teams peilen de noden van de gevluchte mensen en zullen volgende week met mobiele klinieken door het gebied trekken om hulpgoederen als muggennetten, dekens en zeep uit te delen.
Ziekenhuis in hoofdstad Bangui
In hoofdstad Bangui is het weer relatief kalm. Artsen Zonder Grenzen heeft net haar noodproject in het openbare ziekenhuis van de stad afgerond. Onze teams behandelden in 3 maanden 1.072 mensen, waarvan ruim eenderde van de mensen schotwonden hadden en 149 mensen geopereerd moesten worden. Het medisch personeel van het ziekenhuis, dat vluchtte toen de staatsgreep werd uitgevoerd, werkt er weer. Als voorzorg hebben we een voorraad medicijnen achtergelaten en operatiekamer en sterilisatiekamer hersteld en voorzien van apparatuur, mochten er weer gevechten uitbreken.
Crisis bovenop een crisis
‘De medische noden zijn enorm, zeker omdat de gezondheidszorg er al jaren erg zwak is,’ zegt Ellen van der Velden, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen. ‘Dit is een crisis bovenop een crisis. Er is vooral behoefte aan meer medische basiszorg en medicijnen, de grootste knelpunten in het land zijn invoer en distributie. We roepen andere hulporganisaties, donoren en de VN daarom op om de bevolking van het land te helpen.’