Centraal-Afrikaanse Republiek: Aanhoudend en systematisch geweld tegen burgers
Artsen Zonder Grenzen is woedend om het systematische geweld door gewapende groeperingen tegen de burgerbevolking in de provincies Grimari en Bambari, in de regio Ouaka van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Artsen Zonder Grenzen roept alle gewapende groeperingen op om hun aanvallen op de burgerbevolking onmiddellijk te stoppen.
‘De afgelopen zes weken zijn onze teams getuige geweest van gerichte wraakacties tegen hele dorpen,’ zegt projectcoördinator Luigi Pandolfi. ‘Hierbij zijn doden gevallen en zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen.’ De meest recente aanval vond plaats op 10 juni in het plaatsje Liwa, op slechts tien kilometer afstand van de plek waar de internationale troepen in Bambari gestationeerd zijn. Bij de aanval zijn 160 huizen volledig verwoest en zijn 12 mensen omgekomen.
‘Toen we medische zorg boden in Liwa en gewonden evacueerden, zag ik de verbrande lichamen van drie volwassenen en één kind in hun huizen,’ zegt Pandolfi. Volgens andere dorpelingen zijn deze mensen levend verbrand.
De voorbije weken zijn ook andere dorpen in Grimari en Bambari deels of volledig verwoest. Naast de slachtpartijen en martelingen zorgen de aanvallen ook voor massale vluchtelingenstromen. Vele burgers hebben geen andere keuze dan de bossen in te vluchten. De meeste bezittingen, waaronder gereedschap en zaden om het land mee te bewerken, moeten zij achterlaten.
In de afgelopen twee maanden behandelde Artsen Zonder Grenzen 97 oorlogsgewonden in de regio Ouaka. Veel mensen moeten meer dan 24 uur reizen om de hulpverleners van Artsen zonder Grenzen te bereiken. Omdat de medische noodhulporganisatie slechts in een deel van de regio werkt, bezwijken velen vermoedelijk aan hun wonden. Hopelijk vinden veel mensen toch medische zorg op andere plekken.
‘We geven hulp aan mensen die door het geweld en hun gedwongen vlucht alleen maar kwetsbaarder zijn geworden,’ zegt Pandolfi. ‘Malaria is de voornaamste doodsoorzaak onder de mensen. Ruim 71 procent van de mensen die malaria oplopen, leven in de bossen, in de open lucht. En omdat het regenseizoen is begonnen, is de kans dat vluchtelingen malaria krijgen nog groter.’
Artsen Zonder Grenzen werkt sinds medio april in de regio Ouaka. Tot nu toe heeft de medische noodhulporganisatie er met mobiele klinieken ruim 1.000 medische consulten gegeven. In de Centraal-Afrikaanse Republiek werken momenteel ruim 300 internationale hulpverleners en meer dan 2.000 Centraal-Afrikaanse hulpverleners samen in 15 projecten door het hele land. Ook geeft Artsen zonder Grenzen hulp aan Centraal-Afrikaanse vluchtelingen in de buurlanden Tsjaad, Kameroen en Congo.