Centraal-Afrikaanse Republiek: 16 burgers gedood in ziekenhuis, waaronder 3 medewerkers AZG
Zaterdag 26 april zijn bij een gewapende overval op het ziekenhuis van Boguila, een stad in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek, zestien ongewapende burgers gedood. Drie van de slachtoffers waren medewerkers van Artsen Zonder Grenzen.
Artsen Zonder Grenzen veroordeelt de moord op ongewapende burgers, op een plaats die duidelijk staat aangeduid als ziekenhuis bovendien, zeer streng. “We zijn erg geschokt door het brutale geweld tegen onze collega’s en tegen de hele gemeenschap,” zegt Stefano Argenziano, die de projecten van Artsen Zonder Grenzen in de Centraal-Afrikaanse Republiek leidt.
“Onze prioriteiten zijn nu de behandeling van de gewonden, het op de hoogte brengen van de families, en de veiligheid van onze medewerkers, onze patiënten en het ziekenhuis. We moeten mensen terugtrekken en ons werk hier opschorten. We zijn bereid om hulp te blijven verlenen, maar we moeten aan de veiligheid van onze medewerkers denken. We bekijken ook of we onze projecten op andere plaatsen wel kunnen verderzetten.”
Gewapende overvallers openen het vuur
Gewapende rebellen van de ex-Seleka omsingelden het ziekenhuis in Boguila. Daar vond op dat moment een vergadering plaats van veertig lokale leiders, die door Artsen Zonder Grenzen waren uitgenodigd om gezondheidszorg in de regio te bespreken. Enkele schutters overvielen het kantoor van Artsen Zonder Grenzen. Andere overvallers gingen met vuurwapens naar de vergaderruimte. Zonder dat er sprake was van enige provocatie, openden ze daar het vuur op de aanwezigen. Daarbij vielen verschillende doden en gewonden.
Artsen Zonder Grenzen is de enige internationale humanitaire organisatie in Boguila. De bevolking wordt er hoe langer hoe vaker het slachtoffer van dodelijke aanvallen door gewapende groepen die in de regio opereren. Het dodelijke incident van zaterdag is onaanvaardbaar; het is een aanval op het recht om medische hulp te verlenen én te krijgen.
Artsen Zonder Grenzen eist dat alle partijen in het conflict de neutraliteit van haar medewerkers, haar gebouwen en haar werk respecteren.
Spanningen en geweld in Boguila
In Boguila is het onrustig sinds de staatsgreep van maart 2013. De spanning en het geweld blijven er toenemen. In augustus 2013 sloeg al een groot deel van de bevolking op de vlucht. In december 2013 verbleven moslims uit het naburig dorp Nana Bakassa in Boguila, om later weer verder te vluchten. En op 11 april 2014 vluchtten 7000 mensen naar de wildernis – en 40 naar het terrein van Artsen Zonder Grenzen – nadat een gewapende groep een konvooi overviel dat begeleid werd door MISCA, de vredesmissie van de Afrikaanse Unie.
Artsen Zonder Grenzen beheert in Boguila een ziekenhuis met 115 bedden, en biedt eerste- en tweedelijnszorg voor zo’n 45.000 mensen in de regio. Teams ondersteunen ook zeven gezondheidscentra. Elke maand houdt Artsen Zonder Grenzen zo negen- tot dertienduizend algemene raadplegingen, en worden vijf- tot tienduizend mensen met malaria behandeld.
Artsen Zonder Grenzen werkt in de Centraal-Afrikaanse Republiek sinds 1997. Op dit zijn er 300 internationale en 2000 Centraal-Afrikaanse medewerkers aan de slag in het land. Naast zeven reguliere projecten (in Batangafo, Carnot, Kabo, Ndélé, Paoua, Bria en Zémio) heeft Artsen Zonder Grenzen ook acht noodprojecten in Bangui, Berbérati, Bouar, Boguila, Bossangoa, Bangassou en Bocaranga, en mobiele hulpposten in het noorden van het land. Andere teams verlenen hulp aan Centraal-Afrikaanse vluchtelingen in Tsjaad, Kameroen en Congo.