Centraal-Afrikaanse Republiek: “Het doet pijn om mijn kinderen zo te zien lijden”
De piek in het aantal malaria-patiënten heeft de chronische gezondheidscrisis in de Centraal-Afrikaanse Republiek nog maar eens onderlijnd. De crisis wordt nog verergerd door het recente geweld.
Ketura is negen jaar en ligt op een matras met een plastic zeil. Haar ogen zijn half open, ze adem snel, en haar moeder heeft haar kleren natgemaakt om haar temperatuur te doen dalen – die is nu bijna 41°C. Ketura is al een week ziek en het heeft er alles van dat ze aan de zware vorm van malaria lijdt. De medewerker van Artsen Zonder Grenzen controleert haar koorts elke dertig minuten. Ze krijgt een behandeling tegen malaria en koortswerende medicatie.
“In deze maanden heb ik altijd wel minstens één kind met malaria, en het doet pijn om hen zo te zien lijden.”
Naast Ketura, in hetzelfde bed, ligt haar zusje Oceane. Zij heeft ook malaria, maar haar koorts is niet zo hoog. En er liggen nog vier kinderen. In dit kamertje in het medisch centrum van Artsen Zonder Grenzen van PK5, een wijk in de hoofdstad Bangui, verblijven kinderen die te zwak zijn om weer naar huis te gaan.
Muskietennet
“Zelfs wanneer de kinderen onder een muskietennet slapen, is het niet altijd mogelijk om malaria te vermijden,” zegt Corine, de moeder van Ketura en Oceane. “In deze maanden heb ik altijd wel minstens één kind met malaria, en het doet pijn om hen zo te zien lijden.”
Het is zaterdagochtend en veel andere bezorgde ouders hebben hun kinderen naar het medisch centrum gebracht. Ze kijken zwijgend toe hoe medewerkers van Artsen Zonder Grenzen met een snelle bloedtest onderzoeken of de kinderen malaria hebben. Wie malaria heeft, wordt gewogen, om de juiste dosis medicatie te kunnen geven, en een verpleegkundige onderzoekt of er ook andere ziektes zijn.
malariabehandeling
“Een behandeling tegen malaria voor één van mijn kinderen zou mij 5000 Centraal-Afrikaanse Frank kosten [bijna 8 euro]. Dat geld heb ik niet – zeker niet wanneer er dan nog een kind ziek wordt, en dan nog één. Dit is al de vierde keer dat ik naar Artsen Zonder Grenzen kom,” zegt Corine. Haar drie andere kinderen zijn thuis gebleven vandaag.
Wie in de hoofdstad woont, kan naar het gratis Artsen Zonder Grenzen-centrum komen. Vorige week alleen werden er 800 kinderen behandeld. Buiten Bangui kan het moeilijk zijn om medische hulp te vinden. De mensen van Artsen Zonder Grenzen zijn soms de enigen die gratis kwalitatief hoogstaande hulp kunnen verlenen die toch gratis is. Zij behandelen elke maand duizenden kinderen, en velen van hen zouden het anders mogelijk niet overleven.
Regenseizoen
Het is nu regenseizoen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, en met de regen komt de malaria. Malaria is de eerste doodsoorzaak voor kinderen in het land, dat door een ernstige algemene crisis gaat – en door een gezondheidscrisis in het bijzonder – waarvan het einde nog niet in zicht is.
“Voor kinderen jongeren dan vijf is de behandeling erg belangrijk, want zij hebben nog geen afweerstoffen aangemaakt,” zegt Papy Nimbata, de arts die de leiding neemt wanneer kinderen aan de zware vorm van malaria lijden in de kliniek in PK5.
Hij onderzoekt een jongen van 11, Julio, die 40,8°C koorts heeft. Hij lijdt niet alleen aan malaria, maar ook aan een longontsteking en bloedarmoede. Hij is bijzonder mager en weegt maar 23 kg. Zijn moeder legt uit dat ze maar weinig geld heeft, en dat ze zes kinderen moet voeden. Vaak eten ze maar één keer per dag.
Julio, Ketura en Oceane worden allemaal ontslagen uit het centrum wanneer hun temperatuur daalt, en mogen naar huis met de nodige medicatie. Deze kinderen, en hun ouders, zijn de gelukkigen.