Sociale media

  • NL
Open the menu

Catastrofale situatie voor 70.000 Zuid-Sudanezen


70.000 Zuid-Sudanezen zijn aangekomen in de stad Awerial in de Merenstaat van Zuid-Sudan, nadat ze geweld in de stad Bor waren ontvlucht. Iedere dag komen duizenden nieuwe vluchtelingen aan, waardoor de levensomstandigheden geleidelijk catastrofaal worden. Er is dringend behoefte aan meer medische en andere noodhulp.

70.000 mensen zijn vorige week voor hevige gevechten tussen regeringstroepen en rebellen in Bor, de hoofdstad van de deelstaat Jonglei, gevlucht. Ze verblijven nu bij de stad Awerial, aan de andere kant van de Nijl, 50 kilometer van Bor.

"De situatie voor deze vrouwen en kinderen is erg alarmerend", zegt Aurélie Dupont, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Awerial. "Ze zijn hun huizen ontvlucht en zijn hier aangekomen zonder veel bezittingen. Er is hier geen schoon drinkwater, geen voedsel, en geen onderdak. Ze zijn helemaal afhankelijk van de hulp van de lokale bevolking."

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt twee nog functionerende klinieken van de overheid met raadplegingen en de bevoorrading met medicijnen. Andere prioriteiten zijn het verzorgen van schoon drinkwater om diarree te voorkomen, kinderen vaccineren tegen mazelen en verloskundige zorg voor zwangere vrouwen. Verder is er snel meer voedsel nodig.

"Er is grote kans op uitbraak van ziekten", zegt David Nash, landencoördinator in Zuid-Sudan. "Toch is de hoeveelheid hulpverlening in de Merenstaat tot nu toe erg beperkt. We hebben dringend de inzet nodig van andere hulporganisaties, nu meer en meer mensen het geweld ontvluchten. Er is grote behoefte aan schoon drinkwater, latrines en maatregelen voor de afvoer van afval. De organisaties die nu actief zijn, zijn al overbelast door de schaal van deze ramp."