Sociale media

  • NL
Open the menu

CAR : Nieuwe aanval tegen Artsen Zonder Grenzen in Ndele


Artsen Zonder Grenzen heeft een deel van haar personeel teruggetrokken uit de stad Ndele in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek na een nieuw geweld tegen haar medische teams en faciliteiten.

Op 2 juni zijn omstreeks 01u30 ‘s nachts vier gewapende mannen het huis van Artsen Zonder Grenzen in Ndele binnengedrongen om te stelen. “We staan opnieuw versteld van het geweld tegen onze teams. Wij zijn vastbesloten medische hulp te bieden aan de mensen van Centraal-Afrikaanse Republiek, maar de verschillende partijen in het conflict moeten een minimum aan voorwaarden respecteren. Als dat niet gebeurt, kunnen wij niet werken”, zegt Javier Erugen die de projecten voor Artsen Zonder Grenzen in het land coördineert.

Een deel van het personeel van Artsen Zonder Grenzen is tijdelijk geëvacueerd uit de stad Ndele tot samen met de lokale autoriteiten geëvalueerd is of onze medische activiteiten verdergezet kunnen worden. “We voeren wekelijks meer dan 1.600 medische raadplegingen uit, waarvan een derde voor kinderen onder de vijf jaar. Artsen Zonder Grenzen is de enige medische hulpverlener in de stad. Als wij moeten vertrekken is dat een tragedie voor de plaatselijke bevolking”, zegt Javier Erugen

Amper een maand na het bloedbad van Boguila, waarbij 18 burgers waaronder 3 medewerkers van Artsen Zonder Grenzen het leven verloren, wijst deze nieuwe aanval op het personeel en de faciliteiten van Artsen Zonder Grenzen op de moeilijkheden waarmee humanitaire organisaties geconfronteerd worden. Tussen december 2012 en maart 2014 kregen de teams van Artsen Zonder Grenzen in Centraal-Afrikaanse Republiek te maken met 115 veiligheidsincidenten.

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt sinds 2010 het ziekenhuis van Ndele. Sinds december 2013 verdubbelde Artsen Zonder Grenzen haar medische hulpverlening van 10 naar 21 hulpprojecten in Centraal-Afrikaanse Republiek. Daar komen nog zes projecten in de buurlanden bij voor de vluchtelingen uit het land. Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1997 in Centraal-Afrikaanse Republiek en heeft er momenteel 300 internationale  en meer dan 2000 lokale medewerkers.