Sociale media

  • NL
Open the menu

CAR: duizenden ontvluchten stad Boguila voor gevechten


Bijna 7.000 inwoners van de stad Boguila in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn gevlucht nadat op vrijdag 11 april gevechten uitbraken. 30 tot 40 mensen zochten hun toevlucht op de basis van Artsen Zonder Grenzen, waar ze de nacht doorbrachten. Onze teams verzorgden 3 gewonden van de gevechten, die nog doorgingen tot in de volgende dag, in de ziekenhuizen van Boguila en Paoua.

© Ton Koene
© Ton Koene

De gevechten tussen en lokale milities braken uit nadat een evacuatiekonvooi, dat werd begeleid door internationale troepen, door Boguila was gereden. Het team van Artsen zonder Grenzen hoorde een luide explosie en aanhoudend geweervuur en zag daarna mensen de stad uitvluchten. Het incident vond plaats tegen een achtergrond van aanhoudende onveiligheid in Boguila en omgeving.

De internationale troepen escorteerden een konvooi van ongeveer 20 trucks. Die brachten de laatste mosliminwoners van Bossangoa in het noorden van CAR naar Gore in het zuiden van buurland Tsjaad.

Kwetsbaarheid

‘We maken ons zorgen dat er meer gewonden van de vuurgevechten zijn, maar tot nog toe kan niemand de gevechtszone in om mogelijke gewonden te evacueren’, zei landencoördinator van Artsen zonder Grenzen Stefano Argenziano gisteren 13 april. ‘De regelmatige gevechten dwingen de mensen steeds weer hun toevlucht in de bossen buiten de stad te zoeken. Dat vergroot hun kwetsbaarheid en maakt het voor hen moeilijker een beroep op medische zorg te doen. Nu het regenseizoen in aantocht is, wordt het gevaar van malaria, één van de voornaamste doodsoorzaken in het land, groter.’

Ziekenhuis

Artsen zonder Grenzen heeft sinds 2006 een ziekenhuis met 115 bedden in Boguila, dat primaire en secundaire gezondheidszorg biedt voor de naar schatting 45.000 mensen in de regio. Ons team ondersteunt ook 10 gezondheidsposten rond Boguila bij het bieden van medische zorg, waarbij het vooral om malaria gaat. Iedere maand verzorgt het team rond 10.000 consulten en behandelt het tussen de 5.000 en 10.000 mensen voor malaria.