Burgers betalen zware prijs voor nieuw, brutaal geweld in Centraal-Afrikaanse Republiek

Tientallen burgers zijn gewond geraakt bij het geweld dat weer oplaait in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Er zijn opnieuw meer gerichte aanvallen op bepaalde gemeenschappen, wat het geweld verder doet escaleren. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen en krijgen nauwelijks humanitaire hulp. 

“Onze teams hebben gezien hoe mensen standrechtelijk geëxecuteerd werden. We hebben ook verminkte lijken gevonden, die in dorpen worden achtergelaten om de bevolking te terroriseren. De mensen zijn in shock; velen zijn de wildernis in gevlucht, waar ze proberen overleven op wat ze kunnen vinden,” zegt René Colgo, die sinds eind maart een team van Artsen Zonder Grenzen leidt in de zuidoostelijke provincie Mbomou.

Gervais, 25 ans, a été touché par balles lors d'une attaque dans son village. © Colin Delfosse. République centrafricaine, mars 2017.
Gervais, 25, werd door kogels geraakt toen zijn dorp werd aangevallen. © Colin Delfosse, Centraal-Afrikaanse Republiek, maart 2017.

De partijen die het conflict van 2014-2015 uitvochten, zijn versplinterd en strijden nu ook onderling. Vooral in het centrum en het oosten van het land, leidt dat tot hevige gevechten om de controle over grondgebied. Wanneer steden veroverd worden, is de burgerbevolking het eerste slachtoffer. In het ziekenhuis van Bria heeft Artsen Zonder Grenzen sinds november 168 mensen behandeld voor verwondingen door geweld.

“In het weekend van 24 tot 26 maart hadden we 24 zwaargewonden. Een van hen was een meisje van drie, met een schotwonde,” vertelt Katie Treble, die toen als arts werkte in het ziekenhuis van Bria. “Het was een chaotische situatie. Ik moest een gewonde man verlaten, omdat ik plots nodig was voor een patiënt die werd binnengebracht met ingewanden die uit zijn buik hingen… We hebben hier maar beperkte technische middelen, maar onze chirurg heeft zijn leven kunnen redden.”

Michel, 38 ans, a été blessé par une balle durant une attaque en novembre 2016. Il est maintenant coincé dans l'enclave de Bria qu'il ne peut pas quitter
Michel, 38, werd geraakt door kogels in november 2016. Nu zit hij vast in een enclave in Bria, waar hij niet wegkan.  © Colin Delfosse, Centraal-Afrikaanse Republiek, maart 2017. 

Het conflict breidt zich nu uit naar gebieden die de voorbije twee jaar relatief stabiel waren. Verschillende facties vechten om de controle over steden en mijnen in de provincie Mbomou. De gevolgen voor de burgerbevolking zijn verschrikkelijk. 

“De Centraal-Afrikaanse Republiek kampte al met een acute humanitaire crisis, en nu verslechtert de situatie nog verder. We zien geweld zoals dat sinds het hoogtepunt van het conflict in 2014 niet meer is voorgekomen,” zegt Emmanuel Lampaert, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Het uiterste minimum is dat alle strijdende partijen stoppen met burgers als doelwitten te nemen, en humanitaire hulp toelaten.

Artsen Zonder Grenzen blijft werken in de Centraal-Afrikaanse Republiek

De Centraal-Afrikaanse Republiek blijft belangrijk voor Artsen Zonder Grenzen, ook al lijkt de internationale gemeenschap geen prioriteit te geven aan het land. Op dit moment hebben we er dertien projecten, in negen provincies.

In 2016 deden teams van Artsen Zonder Grenzen 947.000 medische consulten (op een bevolking van 4,6 miljoen inwoners). Ze behandelden 580.000 tegen malaria, gaven 490.0000 vaccins, en begeleidden 21.000 bevallingen.