Sociale media

  • NL
Open the menu

Brute aanval op dorp Mpeti in Oost-Congo


Dinsdagochtend vielen mannen gewapend met bajonetten, machetes en houten knuppels het dorpje Mpeti, in de provincie Noord-Kivu, aan. Artsen Zonder Grenzen verzorgt gewonden van de aanval, waaronder twee kindjes met meerdere steekwonden en een man die in rug en nek is gestoken.

 © AZG. Pinga, 2012.
© AZG. Pinga, 2012.

Mensen die de aanval hadden meegemaakt, vertelden dat de aanval direct gericht was op burgers, dat er rücksichtslos werd gemoord waarbij er vele doden vielen. Ook spreken zij erover dat lijken in de rivier werden gegooid.

Jonge kinderen doelwit

'Dit is een brute, trieste aanval waarbij jonge kinderen het doelwit waren en waarbij hun ouders gedood werden. Artsen Zonder Grenzen veroordeelt dit soort aanvallen ten strengste,' verklaart Hugues Robert, hulpcoördinator van de Artsen Zonder Grenzen voor Oost-Congo in Goma.

Vrees voor nog meer doden

'Ik vrees dat er nog veel meer doden zijn gevallen door deze aanval, dat ze aan hun verwondingen zijn gestorven of dat ze inmiddels dood zijn omdat ze niet direct, binnen een paar uren na de aanval, medische hulp konden krijgen. Ik vrees dat de patiënten die wij nu behandeld hebben, slechts het topje van de ijsberg zijn,' vervolgt Hugues Robert.

Mpeti volledig verlaten

In Mpeti, dat normaliter rond de 1.000 inwoners telt, ondersteunt Artsen Zonder Grenzen een gezondheidspost. Hier behandelt de medische noodhulporganisatie wekelijks zo'n 300 patiënten, vooral voor malaria. Sinds het begin van het jaar hebben gevechten en onveiligheid in het gebied het team van Artsen Zonder Grenzen meerdere malen belet het dorp te bereiken. Ook moesten inwoners regelmatig opnieuw vluchten voor de gevechten tussen gewapende milities in het gebied. Op dit moment is het dorp volledig verlaten.

Stabiel

De twee kleine kinderen werden behandeld in het ziekenhuis van Mweso, op zo'n 40 kilometer afstand van Mpeti. Eén daarvan is door de aanval wees geworden, de andere heeft zijn moeder en 18-maanden oude broertje verloren tijdens de aanval. 'Zowel de twee kindjes als de man, allen met meerdere steekwonden, zijn nu stabiel en we hopen dat ze goed zullen herstellen,' vertelt chirurg Martin Jarmin van Artsen Zonder Grenzen.