Sociale media

  • NL
Open the menu

Bangui, CAR: Artsen zonder Grenzen vaccineert 68.000 kinderen tegen mazelen


Artsen Zonder Grenzen zal in 5 vluchtelingenkampen in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, 68.000 kinderen inenten tegen mazelen. De vaccinatiecampagne volgt nadat meerdere kinderen in de kampen ziek zijn geworden en moet een uitbraak voorkomen.

Vaccinatie in vluchtelingenkamp Bangui © Pierre Terdjman/Cosmos
Vaccinatie in vluchtelingenkamp Bangui © Pierre Terdjman/Cosmos


Honderdduizenden vluchtelingen

In de vluchtelingenkampen in Bangui verblijven momenteel honderdduizenden mensen. Zij zijn gevlucht voor het geweld dat begin december oplaaide. Artsen Zonder Grenzen heeft in de kampen Don Bosco en Boy Rabe al ruim 25.000 kinderen ingeënt. Deze week zullen ook 40.000 kinderen in het Mpoko-kamp en 3.000 kinderen in de kampen Saint Michel en Saint Elime ingeënt worden.

Kinderen tussen 6 maanden en 15 jaar

Artsen Zonder Grenzen wil alle kinderen tussen 6 maanden en 15 jaar inenten. Deze groep kinderen vormt een groot deel van de totale bevolking in de kampen. Ook onderzoeken we kinderen onder vijf jaar op ondervoeding en behandelen de kinderen als dat nodig is. Bij kinderen die speciale hulp nodig hebben, zorgen we voor een verwijzing naar gespecialiseerde medische voorzieningen.

Kwetsbaar

‘Mazelen kan dodelijk zijn voor kinderen en is erg besmettelijk,’ zegt vaccinatiecoördinator Tessy Fautsch van Artsen Zonder Grenzen. ‘Zo’n 10 tot 30% van de kinderen met een lage weerstand overleeft de ziekte niet, tenzij ze ingeënt worden. Veel kinderen in de kampen zijn zwak en kwetsbaar en leven onder slechte omstandigheden. We willen een epidemie voorkomen.’

Complicaties

Mazelen kan snel en makkelijk overgebracht worden van persoon tot persoon door hoesten, niezen of persoonlijk contact. Het risico op een uitbraak is daarom extra groot in overbevolkte gebieden, zoals de vluchtelingenkampen in Bangui. De ziekte gaat bovendien vaak gepaard met complicaties als luchtweginfecties, ernstige diarree en uitdroging en hersenontsteking. Mazelen kan ook blindheid en oorinfecties veroorzaken. Kinderen lopen grote kans de ziekte op te lopen, vooral als zij ondervoed zijn.

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1997 in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Wij hebben er momenteel 7 reguliere projecten, in Batangafo, Boguila, Carnot, Kabo, Ndele, Paoua en Zémio, en 4 acute noodhulpoperaties, in Bangui, Bossangoa, Bouca en Bria. Op dit moment werken er ruim 100 internationale medewerkers samen met ongeveer 1.100 Centraal-Afrikaanse medewerkers.