Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG verzorgt gewonden na geweld in hoofdstad Centraal-Afrikaanse Republiek


Sinds vijf uur vanmorgen vinden in verschillende wijken van Bangui, de hoofdstad van Centraal-Afrikaanse Republiek, gewelddadige confrontaties, spervuur en explosies plaats. “Zelfverdedigingsgroepen hebben een aanval op de stad ingezet, waarop militanten van de voormalige rebellengroep Seleka reageerden. Op straat liggen lijken”, zegt Thomas Curbillo, landenverantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen in Bangui.

Een medewerker van AZG verzorgt een patiënt in Bangui na geweld eerder dit jaar. © Jean-Paul Delain/AZG, 2 mei 2013.
Een medewerker van AZG verzorgt een patiënt in Bangui na geweld eerder dit jaar. © Jean-Paul Delain/AZG, 2 mei 2013.

In de uren die volgden op de gevechten begaven de teams van Artsen Zonder Grenzen zich naar het lokale ziekenhuis en het ziekenhuis l’Amitié om te helpen bij de toestroom van gewonden.

Er zijn nu zestien medewerkers van Artsen Zonder Grenzen op de spoedafdeling en de chirurgische afdeling van het lokaal ziekenhuis aan de slag. “Sinds vanmorgen hebben we geholpen met verzorging van 90 gewonden die zijn toegekomen op de spoedafdeling. Een zeventigtal had ernstige wonden. Zeven gewonden zijn onmiddellijk geopereerd. De meeste hadden schotwonden en snijwonden door machetes en messen. Ook zijn er vijftig direct naar het mortuarium gebracht.”, zegt Thomas Curbillo.

Drie andere medewerkers van Artsen Zonder Grenzen zijn aanwezig in het ziekenhuis l’Amitié waar ze de triage doen van patiënten, en de zwaarst gewonde patiënten naar het lokaal ziekenhuis doorverwijzen. Vanmorgen zijn tien gewonden overgebracht.

“’s Middags leek het alsof de zware gevechten kalmeerden, maar we horen nog steeds sporadische geweerschoten. Op dit moment functioneren de ziekenhuizen nog. Er is elektriciteit en stromend water, maar we blijven waakzaam en zullen onze hulpverlening aanpassen als dat nodig blijkt”, zegt Thomas.

Artsen Zonder Grenzen heeft haar noodhulp opgestart om indien nodig meerdere gezondheidscentra en ziekenhuizen in de stad te ondersteunen, onder meer met de bevoorrading van chirurgisch materiaal, medicijnen, brandstof en water.