Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG versterkt teams in Guinee om ebola-epidemie onder controle te krijgen


In Guéckédou en Macenta, twee stadjes in het zuiden van Guinee, worden de teams van Artsen Zonder Grenzen verder versterkt. De dertig al aanwezige medewerking zullen de komende dagen hulp krijgen van meer artsen, verpleegkundigen en experts in ontsmetting en zuivering.

AZG-team aan het werk tijdens de ebola-epidemie in Uganda in 2007. © Claude Mahoudeau
AZG-team aan het werk tijdens de ebola-epidemie in Uganda in 2007. © Claude Mahoudeau

Vandaag zijn er dertien patiënten bij wie een labotest een positief resultaat gaf voor ebola, een dodelijk virus. Andere bloedstalen worden nog getest. Ook in buurlanden Liberia en Sierra Leone zijn er mogelijk mensen besmet met het virus, maar daarvoor zijn nog geen positieve labotests. Volgens de laatste officiële cijfers van het Guinese ministerie van Volksgezondheid zijn er nu 86 mensen mogelijk besmet geraakt en zijn 60 van hen gestorven.

Waardigheid van de patiënten bewaren

“Samen met de overheid hebben we een speciale kliniek opgezet in Guéckédou”, zegt Marie-Christine Ferir, die de hulpverlening coördineert. “Maar we zijn ook aan de slag gegaan in Macenta. Het is cruciaal dat patiënten die symptomen vertonen meteen worden opgenomen in het ziekenhuis, en geïsoleerd worden.” Op dit moment worden er in Guéckédou tien patiënten met symptomen van Ebola verzorgd.

“We doen alles wat we kunnen om de patiënten op een waardige manier te behandelen, en tegelijk de familie en de gemeenschap te beschermen tegen besmetting”, zegt Marie-Christine Ferir. De ziekte verspreidt zich door contact met het bloed, uitwerpselen of speeksel. Het team van Artsen Zonder Grenzen probeert daarom het contact tussen patiënten en hun familie te beperken, zonder de familiebanden te verbreken.

Risicopersonen opsporen

De teams van Artsen Zonder Grenzen doen ook aan zogenaamd ‘contact tracing’: het identificeren van mensen die in direct contact geweest zijn met patiënten en zo de ziekte kunnen hebben opgelopen.

“Onze gespecialiseerde artsen gaan te voet van dorp tot dorp in de gebieden waar mensen ziek zijn geworden,” zegt Marie-Christine. “Ze sporen mensen op die symptomen hebben en brengen hen naar de speciale klinieken.” Er bestaat geen echte behandeling voor ebola, maar medische zorg kan de symptomen bestrijden, de ontwikkeling van de ziekte stoppen, en het lijden van de patiënt verminderen.

Experten in sensibilisering over gezondheid lichten de bevolking in over de ziekte: hoe ze zich verspreidt en wat je moet doen om besmetting te vermijden. “Bovenal moet paniek vermeden worden,” aldus Marie-Christine Ferir. “Daarom is het zo belangrijk dat er correcte informatie verspreid wordt, zodat mensen de ziekte begrijpen en zichzelf kunnen beschermen.”