Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG probeert meest kwetsbare mensen in Somalië te bereiken

Artsen Zonder Grenzen heeft haar inspanningen in Somalië verdubbeld om de mensen die het meest nood aan hulp hebben te berteiken. Maar in de hoofdstad Mogadishu gaat het organiseren van medische hulp langzaam en in het zuiden en het centrum van het land hinderen allerlei beperkingen Artsen Zonder Grenzen.

© Feisal Omar. Mogadishu, Somalië, 2011.
Une équipe mobile de MSF aide des populations déplacées à Mogadiscio. © Feisal Omar. Somalie, 2011.

Teams van Artsen Zonder Grenzen geven nu prioriteit aan de behandeling van ondervoeding in Galcayo, Jowhar Guri El, Dinsor en Marere. Maar het blijft erg moeilijk om te werken buiten de muren van de eigen ziekenhuizen en naar de zwakste mensen te gaan. “Ondanks herhaalde inspanningen en onderhandelingen kunnen we nog steeds geen nieuwe activiteiten opzetten in het zuiden van Somalië.”

In het zuiden en het centrum heeft Artsen Zonder Grenzen maar beperkt toegang tot de bevolking, door de beperkingen die gewapende groepen opleggen. In de hoofdstadMogadishuis het het veiligheidsprobleem dat Artsen Zonder Grenzen hindert. De situatie is erg uitermate labiel en in sommige wijken breken regelmatig gevechten uit.

In Mogadishu vechten de teams van Artsen Zonder Grenzen tegen de dodelijke combinatie van mazelen en ondervoeding. De voorbije twee weken werden er twee centra opgezet waar 145 kinderen kunnen worden opgenomen. Meer dan 100 ondervoede kinderen met medische complicaties werden al opgenomen. In één van de twee centra bleek 38% van de kinderen mazelen te hebben.

Mobiele teams hebben ook al poliklinische voedingscentra opgezet, voor ondervoede kinderen die niet aan medische complicaties lijden. Sinds 8 augustus heeft Artsen Zonder Grenzen ook al 16.000 kinderen ingeënt tegen mazelen.  

Mobiele teams zijn ook talloze mensen tegengekomen die aan onstekingen van de luchtwegen, huidaandoeningen en cholera lijden. Er moet inMogadishu nog erg veel gebeuren voor een bevolking die in erg moeilijke omstandigheden moet zien te overleven.

Artsen Zonder Grenzen werkt al twintig jaar in Somalië. De organisatie heeft er verschillende projecten, onder meer voor eerste- en tweedelijnszorg, moeder- en kindzorg tuberculose en oorlogschirurgie. De meeste van die projecten werken vandaag in nood, omwille van de huidige voedselcrisis.