Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG lanceert nieuw antimalariaproject in Tsjaad


Op 11 maart lanceerde AZG officieel een nieuw antimalariaproject in Bongor, de hoofdstad van de zuidelijke regio Mayo-Kebbi in Tsjaad. Het proefproject is gespreid over drie jaar en moet een betere behandeling opleveren van één van de dodelijkste ziekten in Afrika, dankzij de introductie van doeltreffender geneesmiddelen.


“Malaria is de belangrijkste doodsoorzaak in Tsjaad”, aldus AZG-landverantwoordelijke Michel Francoys. “In het gebied in en rond Bongor bedroeg het sterftecijfer tussen september 2002 en september 2003 330 per 10.000 inwoners, drie keer meer dan in de ontwikkelde landen. Het is verontrustend dat meer dan de helft van de sterfgevallen veroorzaakt werd door malaria.”

In 2002 verrichtte AZG een studie om de resistentiegraad te meten van de traditionele malariageneesmiddelen, fansidar en chloroquine. Daaruit bleek de ziekte in respectievelijk 22% en 26% van de gevallen resistent. De introductie van het doeltreffender geneesmiddel artesunaat-amodiaquine vormt de pijler van het project. Toch is het ook gericht op preventie, via de distributie van muskietennetten, vooral voor kinderen en zwangere vrouwen, gebruik van muskietenspray in ziekenhuizen en een grootschalige sensibiliseringscampagne voor het publiek.