Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG breidt activiteiten uit in Mogadishu


Op vrijdag 12 augustus stuurde Artsen Zonder Grenzen medische teams en 4 vliegtuigen met in totaal 55 ton medische apparatuur, medicijnen en therapeutische voeding naar Mogadishu in verband met de crisis in Somalië. Naar schatting zijn 100.000 mensen vanuit Zuid- en Centraal-Somalië de afgelopen weken naar Mogadishu gevlucht op zoek naar voedsel en veiligheid. Zij hebben kamp opgeslagen in en rond de hoofdstad en hebben geen of nauwelijks toegang tot hulp.

© Feisal Omar. Mogadishu, 2011.
© Feisal Omar. Mogadishu, 2011.

Van de bij elkaar 1.000 onderzochte kinderen in de spontaan ontstane vluchtelingenkampen blijkt meer dan de helft ondervoed te zijn. Artsen Zonder Grenzen trekt met een mobiele hulppost langs de kampen om medische zorg te bieden en deelt hulpgoederen uit zoals pakketten met zeep en plastic zeil. Ook heeft het team bijna 3.000 kinderen tegen mazelen ingeënt om een uitbraak te voorkomen. De teams zullen doorgaan met de massavaccinaties.

Artsen Zonder Grenzen biedt al jaren medische zorg in de Somalische hoofdstad. In de wijk Daynile en Darkheley voerden onze teams de afgelopen week meer dan 370 medische consulten uit. De komende dagen zullen we extra voedingsklinieken openen waar kinderen in kritieke toestand intensief verpleegd kunnen worden, plus een speciale behandelunit voor mazelen en een cholerabehandelcentrum met een capaciteit van 50 bedden.