Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen opent twee extra ebolacentra in Sierra Leone


Artsen Zonder Grenzen heeft twee extra ebolacentra geopend in het westen van Sierra Leone, in hoofdstad Freetown en Magburaka. Daarmee runt Artsen Zonder Grenzen in totaal vier ebolacentra in Sierra Leone, de andere twee bevinden zich in Kailahun en in Bo, in het oosten van het land. Eind december openen we een vijfde ebolacentrum, in Freetown.

Het medisch team start hun dienst in de hoge-risicozone van het nieuwe ebolacentrum in de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown. © Anna Surinyach/AZG
Het medisch team start hun dienst in de hoge-risicozone van het nieuwe ebolacentrum in de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown. © Anna Surinyach/AZG


Eerste patiënten opgenomen

Binnen 14 dagen nadat de bouw van het ebolacentrum in Freetown gestart was, behandelde het team er de eerste patiënten. Het centrum beschikt nu over 44 bedden, waarvan meer dan de helft al gevuld zijn. In Magburaka namen onze hulpverleners op 15 december de eerste 2 patiënten op. Het plan is de komende weken beide centra geleidelijk uit te breiden tot uiteindelijk 100 bedden. 

Toename

De afgelopen weken neemt het aantal mensen dat met ebola is besmet opnieuw toe, waarbij bepaalde hotspots aan te wijzen zijn. Artsen Zonder Grenzen werkt hiervoor samen met het nationale ebola responscommitee.  

Opsporen, testen, behandelen

'Nu de behandelcapaciteit is uitgebreid, door Artsen Zonder Grenzen en andere partijen, is onze volgende prioriteit ervoor te zorgen dat ebola bij mensen wordt herkend en getest, en dat mensen snel naar een ebolakliniek worden gebracht. Op dit moment moeten velen nog thuis blijven omdat ze geen zorg kunnen krijgen, met als gevolg dat ze thuis sterven en anderen aansteken. De overdracht van ebola moet gestopt worden,' aldus Franking Frias, medisch teamleider van Artsen Zonder Grenzen in Freetown.