Sociale media

Open the menu

Artsen Zonder Grenzen opent tijdelijke kliniek voor asielzoekers, vluchtelingen en migranten aan Pachecolaan in Brussel

Op 12 oktober hebben teams van Artsen Zonder Grenzen een medische post geopend op de Pachecolaan in Brussel, het nieuwe aanmeldpunt voor asielzoekers, vluchtelingen en migranten in België. Daar zullen we medische en psychologische hulp bieden aan deze kwetsbare mensen die al weken lang noodgedwongen op straat moeten slapen. De reden? Er is al maanden lang geen opvangplek meer in het netwerk van Fedasil.

Pacheco: Tuberculose en difterie vastgesteld onder patiënten

In een container zullen we minstens een maand lang patiëntenconsulten voeren. Nu al hebben onze dokters tuberculose, huidziekten en zelfs difterie kunnen vaststellen. Omdat ook de andere actoren in Brussel patiënten naar onze container zullen doorsturen, verwachten we de komende maand heel wat werk.

Een patiëntenconsult in onze medische container aan Pacheco

Geen asielcrisis, maar een opvangcrisis: opvang Fedasil zit al maandenlang vol

Het opvangnetwerk van Fedasil - dat wettelijk verplicht is om aan mensen die bescherming zoeken in België op te vangen – zit al maanden lang vol. Sinds het begin van het jaar werd Fedasil al meer dan 4.500 keer veroordeeld omdat de dienst niet kon voldoen aan de verplichting om opvang te voorzien. Elke dag staan honderden mensen in de rij op de Pachecolaan, tevergeefs te wachten op een opvangplek. Onder hen zijn ook minderjarigen die alleen reizen en gezinnen met kinderen. Zij slapen allen noodgedwongen op de straat.

We roepen op: Belgische overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen

We roepen de overheid nogmaals op om haar verantwoordelijkheden op te nemen. Er moet dringend een reactie komen op deze opvangcrisis. Ook medische consultaties voor nieuwkomers moet door de Belgische staat worden georganiseerd.