Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen eist toegang tot medische zorg voor bevolking Centraal-Afrikaanse Republiek


Artsen Zonder Grenzen maakt zich ernstig zorgen om de gezondheidssituatie van de bevolking van de Centraal-Afrikaanse Republiek, nu de rebellenbeweging Seleka de hoofdstad Bangui heeft ingenomen. We roepen alle strijdende partijen op de bevolking toegang tot medische zorg te verlenen en medische voorzieningen en medisch personeel te ontzien.

© Chloé Cébron/AZG-MSF. 2013.
© Chloé Cébron/AZG-MSF. 2013.

Door het geweld van de afgelopen dagen is het werk van Artsen Zonder Grenzen in Bangui ernstig verstoord en konden gewonde patiënten in kritieke toestand niet geopereerd worden. Momenteel kunnen 23 gewonden in ons noodhulpproject in Sibut niet naar Bangui overgebracht worden voor verdere behandeling.

Terwijl veel mensen te bang zijn om naar ziekenhuizen te gaan, zorgt de onveiligheid ervoor dat Artsen Zonder Grenzen geen essentiële hulp kan bieden aan mensen in nood. We vrezen dat ook andere medische hulpverleners niet in staat zijn medische zorg te bieden aan de bevolking van Bangui.

Vluchten uit angst voor geweld

Door het hele land en in belangrijke steden die door Seleka zijn ingenomen, vluchten mensen uit angst voor geweld. Zij hebben veel moeite medische voorzieningen te bereiken. Artsen Zonder Grenzen werkt nog in de plaatsen Carnot, Mboki, Zemio, Boguila, Batangafo, Kabo, Sibut en Ndele. Zodra de veiligheidssituatie het toelaat, zal Artsen zonder Grenzen de medische noden in Bangui en andere steden peilen en de maatregelen treffen die nodig zijn om de bevolking te helpen.

Plunderingen en berovingen

Artsen Zonder Grenzen is daarnaast slachtoffer geworden van plunderingen en berovingen in haar medische voorzieningen in Bangui en Batangafo. ‘We veroordelen het plunderen en roven ten strengste en eisen van alle partijen dat medisch personeel gerespecteerd en beschermd wordt en dat wij de hulp krijgen die nodig is om ons werk te doen,’ zegt Serge St. Louis, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Bangui.

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1996 in de Centraal-Afrikaanse Republiek. We werken met ongeveer 80 internationale medewerkers in 5 van de 17 prefecturen in het land.