Sociale media

  • NL
Open the menu

Alarmerende toename van vluchtelingen op Griekse eilanden


Steeds meer Syriërs die de oorlog en het geweld ontvluchten, steken de oostelijke Middellandse Zee over om Europa te bereiken; vandaar de massale en nooit eerder geziene toestroom van vluchtelingen op de Griekse eilandengroep Dodekanesos. De migranten, asielzoekers en vluchtelingen verblijven er in erbarmelijke omstandigheden, met beperkte toegang tot gezondheidszorg. Er is dringend een onthaalsysteem nodig om die mensen op een correcte manier op te vangen.

Op de Kos eiland in april 2015 © Alexandros Kataropoulos/MSF
Op de Kos eiland in april 2015 © Alexandros Kataropoulos/MSF


Grote toename

Het team van AZG dat de vluchtelingen op de Griekse eilanden verzorgt, heeft gemerkt dat er sinds midden maart steeds meer vluchtelingen op de eilandengroep Dodekanesos aanmeren. Vorige week kwamen er dagelijks gemiddeld 100 vluchtelingen Griekenland binnen. Terwijl er in heel januari meer dan 450 migranten aankwamen, kwamen er gisteren in één dag tijd maar liefst 180 vluchtelingen aan. De meesten zijn Syriërs, maar ook Afghaanse of zwart-Afrikaanse vluchtelingen wagen de oversteek. De sluiting van de buitenste landsgrenzen van de EU laat deze mensen geen andere keus dan te vluchten via zee, in de hoop dat ze in Europa op een zekere vorm van bescherming kunnen rekenen.

Geen onthaal

“Er werd geen enkel onthaalsysteem op poten gezet. In Leros werd een opvangcentrum geopend, maar dat wordt niet gebruikt. En in de eerste week van april zaten er in Kos 200 mensen – onder wie ook zwangere vrouwen en kinderen – opeengepakt in een politiekantoor, opgesloten in een piepkleine cel zonder noemenswaardige bijstand,” zegt Stathis Kyrousis, landverantwoordelijke voor AZG in Griekenland. ‘s Nachts moesten sommigen zelfs op de binnenplaats van het commissariaat slapen tot de administratieve procedures afgerond waren. “Die mensen zouden niet alleen tijdelijk onderdak en basisgezondheidszorg moeten krijgen, er zou ook voedsel moeten worden uitgedeeld.”

Gebrek aan politieke wil

AZG is midden februari teruggekeerd naar de Griekse eilanden om medische zorg te verlenen en basisbenodigdheden uit te delen aan de vluchtelingen, asielzoekers en migranten die aankomen na een overtocht van de Egeïsche Zee op kleine sloepen. De situatie is sinds vorig jaar niet verbeterd. Integendeel, de organisatie stelt vast dat er een gebrek is aan politieke wil om de hulp aan de vluchtelingen bij te sturen.

In heel het land is het aantal nieuwkomers van ruim 1000 in de laatste week van februari gestegen tot meer dan 2200 tijdens de laatste week van maart (officiële cijfers). Op de Dodekanesos nam het aantal vluchtelingen in januari toe met 145% in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar (van 186 naar 457).

Het aantal mensen dat vanuit Libië via de centrale Middellandse Zee in Italië aankomen, steeg in de eerste twee maanden van het jaar, maar daalde aanzienlijk in maart (met 59 %).

Noodplan

AZG vreest er vooral voor dat de situatie op de Griekse eilanden alleen maar erger zal worden als er niets ondernomen wordt om de volgende massale toestroom het hoofd te kunnen bieden. De Griekse overheid en de EU moeten dringend samen een noodplan opstellen. “We hebben de piekperiode, die normaal tussen juli en september valt, nog niet bereikt. We vrezen dat er in de komende zomermaanden nog meer mensen hulp nodig zullen hebben,” bevestigt Stathis Kyrousis.

 

AZG voorziet al sinds 2008 in de medische en humanitaire behoeften, zowel van de migranten die aankomen in Griekenland, als van de asielzoekers en de migranten die administratief aangehouden zijn. Bovendien werkt AZG in Athene samen met twee Griekse organisaties om medische revalidatiediensten aan te bieden voor slachtoffers van foltering.