Sociale media

  • NL
Open the menu

Aardbeving Turkije: Artsen Zonder Grenzen deelt wintertenten uit


Sinds de aardbeving het zuidoosten van Turkije trof op 23 oktober, heeft Artsen Zonder Grenzen in samenwerking met lokale organisaties zo’n 2.000 tenten en 2.000 kookstellen uitgedeeld aan 12.000 mensen in de zwaar beschadigde steden Van en Ercis.


Aardbeving Turkije

“Er zijn nog steeds naschokken en de mensen hebben schrik om terug te keren naar hun huizen. Het is nu ook beginnen sneeuwen, en ze vrezen dat er niet voldoende onderdak zal zijn, nu de winter in aantocht is”, zegt Guillem Pérez, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen. “‘s Nachts zijn de temperaturen heel laag en het zal nog maanden duren vooraleer de situatie weer normaal wordt”, voegt hij eraan toe.

In de komende dagen zal Artsen Zonder Grenzen met plaatselijke psychologen de getroffen bevolking van Van en Ercis bijstaan. Artsen Zonder Grenzen zal ook een referentiesysteem opzetten, zodat mensen die in afgelegen gebieden wonen en hulp nodig hebben, deze kunnen krijgen in ziekenhuizen. De organisatie zal ook lokaal personeel opleiden.

Het bestaande gezondheidssysteem is sterk genoeg om goed aan de medische noden te voldoen, maar een team van Artsen Zonder Grenzen zal nog ten minste twee maanden ter plaatse blijven om te kunnen helpen mochten er nieuwe noden opduiken, een keer de eerste noodhulpfase voorbij is.