Sociale media

  • NL
Open the menu

Aardbeving in Pakistan: AZG behandelt groot aantal gewonden


In de namiddag van 26 oktober trof een zware aardbeving (tussen 7.6 and 8.1 op de schaal van Richter) het noordoosten van Afghanistan en het noordwesten van Pakistan. De eerste uren na de aardbeving zagen de projecten van Artsen Zonder Grenzen in het noordwesten van Pakistan een grote toevloed van gewonden.


In Timergara, in het district Lower Dir in de provincie Khyber Pakhtunkhwa Province, trad het noodplan voor de opvang van massaal veel gewonden onmiddellijk in werking. Van drie uur ’s namiddags tot acht uur ’s ochtends verzorgde ons team op de spoedafdeling in Timergara 172 gewonden. 55 van hen waren in kritieke toestand; één patiënt kon niet gered worden.

Hulp aan andere ziekenhuizen

Daarnaast biedt Artsen Zonder Grenzen ook hulp aan het ministerie van Volksgezond bij de organisatie van nazorg voor de zwaargewonde patiënten. Zo is er een extra ziekenzaal vrijgemaakt om de gewonden te kunnen opvangen, en helpt Artsen Zonder Grenzen met de sterilisatieprocedures, zodat er altijd steriel medisch materiaal beschikbaar is voor de vele patiënten.

In de Federaal Bestuurde Stammengebieden heeft Artsen Zonder Grenzen een overeenkomst met de overheid om hulp te bieden wanneer er veel gewonden zijn in het ziekenhuis van Khar. Een team van Artsen Zonder Grenzen vertrok maandag meteen uit het nabijgelegen Nawagai om hulp te bieden in Khar, waar 72 gewonden toekwamen.

Afghanistan

In Afghanistan heeft voorlopig geen enkel van onze aanwezig teams nood aan hulpverlening vastgesteld na de aardbeving. Maar het is te vroeg om met zekerheid te kunnen zeggen of er hulp nodig zal zijn in gebieden dichter bij het epicentrum van de aardbeving, in Badakhshan.

Nu de eerste toevloed van gewonden achter de rug is, proberen onze teams eerst en vooral een zicht te krijgen op welke hulp er nog nodig is. Verschillende teams bezoeken daarom nu gebieden waarover bericht wordt dat de aardbeving er veel schade heeft aangericht.

Sneeuwval

“De eerste gevolgen van de aardbeving waren dramatisch op sommige plaatsen,” zegt Selagh Woods, hoofd van Artsen Zonder Grenzen in Pakistan. “Maar nu hebben we nood aan meer informatie voor we kunnen zeggen waar welke noden zijn. De eerste rapporten lijken erop te wijzen dat vooral hygiëne en onderdak problematisch zouden zijn; in sommige bergachtige gebieden sneeuwt het al. Onze  voorraad hulpkits voor hygiëne en onderdak staat klaar.”