Sociale media

Open the menu

Aardbeving in Haïti: de nood blijft hoog

Twee weken na de aardbeving in het zuiden van Haïti is het dodental nu opgelopen tot meer dan 2.200; meer dan 12.000 mensen zijn gewond geraakt. Vooral de districten Grand'Anse, Nippes en Sud werden zwaar getroffen. De meeste gewonden zijn ondertussen opgevangen en gestabiliseerd, hen de medische follow-up bieden die nu nodig is, is onze volgende grote uitdaging.

Dit slachtoffer hebben we vanuit het zuiden geëvacueerd naar ons traumacentrum in Tabarre.
Dit slachtoffer hebben we vanuit het zuiden geëvacueerd naar ons traumacentrum in Tabarre. © Steven Aristil 

Slachtoffers evacueren naar onze twee traumacentra in Port-au-Prince

Heel veel ziekenhuizen en zorgcentra in het zuiden zijn zwaar beschadigd en nog niet in staat om de gewonden op te vangen en op te volgen. Daarom evacueren we als vanaf de eerste dag slachtoffers uit het zuiden naar de hoofdstad Port-au-Prince: daar hebben we twee traumacentra waar we de gewonden kunnen opvangen en stabiliseren.

Het traumacentrum in de wijk Tabarre is gespecialiseerd in de behandeling van traumatische verwondingen en ernstige brandwonden. Het ziekenhuis ontving op een paar dagen tijd in totaal 70 gewonden. 48 daarvan moesten worden opgenomen voor een operatie of andere behandeling. 

Een gloednieuw traumacentrum in de wijk Turgeau werd vroeger geopend dan voorzien, zodat ook hier al meteen gewonden konden worden gestabiliseerd: in de eerste week konden we hier 133 slachtoffers van de aardbeving en 152 andere patiënten opvangen.

Verdere medische follow-up van onze patiënten verzekeren

Ons ziekenhuispersoneel probeert zo goed mogelijk de zorg te organiseren die vele slachtoffers (maar ook hun families) in de komende weken nodig zullen hebben. Veel ziekenhuizen in het zuiden zijn beschadigd en kunnen niet de essentiële diensten en nazorg aanbieden die veel gewonden nodig hebben.

"We zijn bezig contact op te nemen met andere organisaties om ervoor te zorgen dat de patiënten fysiotherapie en psychologische zorg kunnen blijven krijgen wanneer onze patiënten naar huis terugkeren," legt dokter Kanoute Dialla, coördinator in Tabarre. "Het is heel belangrijk dat patiënten met breuken een regelmatige follow-up kunnen krijgen. Welke ziekenhuizen kunnen nog röntgenfoto’s maken bijvoorbeeld? Dat soort follow-up proberen we nu voor elkaar te krijgen.”

medical team, including two surgeons and an operating room nurse, was able to travel to Jérémie on August 15 and began working in St. Antoine’s hospital, completing 10 surgeries on 16 and 17 of august. MSF brought medical supplies, including sterilization material, for the medical facility.
In de stad Jérémie kon ons chirurgisch team op amper een paar dagen tijd maar liefst 36 succesvolle operaties uitvoeren. Alle gewonden hebben nu nazorg nodig. © Steven Aristil

Tijdelijke opvang voor ontslagen traumapatiënten

Maar dat is lang niet de enige uitdaging waarvoor we staan. Veel patiënten zijn intussen uit onze traumacentra in de hoofdstad ontslagen en willen terugkeren naar huis, in het getroffen zuiden. Maar het blijft zeer moeilijk om tussen Port-au-Prince en het zuiden te reizen, aangezien de wegen zwaar beschadigd zijn door aardverschuivingen. Bovendien zijn velen ook tijdelijk of permanent gehandicapt, wat hun reis nog moeilijker maakt. Als tijdelijke oplossing hebben we nu een tent opgezet naast ons traumacentrum in Tabarre om deze mensen op te vangen. Dat laat ons meteen ook toe om hen te blijven opvolgen.

We werken door in het zuiden

Onze noodteams blijven ook slachtoffers behandelen in de getroffen gebieden zelf, zoals in Jérémie en Les Cayes. Deze teams zullen helpen beoordelen of medische faciliteiten in de regio in staat zijn om de nodige nazorg te verlenen. "Voor veel van degenen die bij de aardbeving gewond zijn geraakt, is het genezingsproces begonnen, maar dat zal waarschijnlijk tijd kosten”, besluit dokter Kanoute Dialla. “Volledig herstel zal afhangen van de toegang tot verschillende soorten hulp, en veel doorzettingsvermogen.”