Sociale media

  • NL
Open the menu

Aanhoudend geweld treft burgerbevolking Bambari, Centraal-Afrikaanse Republiek



Aanhoudend geweld en een gebrek aan medische zorg heeft een enorme impact op de bevolking van de plaats Bambari in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Met mobiele klinieken gaan teams van Artsen zonder Grenzen in en rond Bambari, Centraal-Afrikaanse Republiek, naar mensen die dringend medische hulp nodig hebben. © Jeroen Oerlemans
Met mobiele klinieken gaan teams van Artsen zonder Grenzen in en rond Bambari, Centraal-Afrikaanse Republiek, naar mensen die dringend medische hulp nodig hebben. © Jeroen Oerlemans

Aanhoudend geweld en een gebrek aan medische zorg heeft een enorme impact op de bevolking van de plaats Bambari in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Vooral aanvallen en gewapende overvallen van bendes zorgen voor aanhoudende spanningen. Deze week vielen gewapende mannen zelfs het plaatselijke ziekenhuis binnen, waarna patiënten op de vlucht sloegen. De bevolking van Bambari leeft in angst, terwijl hulporganisaties in de regio hun hulp hebben moeten terugschalen.

Hulp verlenen moeilijk

Het bieden van medische hulp in Bambari is moeilijk, zelfs voor een onpartijdige organisatie als Artsen zonder Grenzen. Zo moest een team van Artsen zonder Grenzen het werk tijdelijk stilleggen toen zij door het geweld vast kwamen te zitten in de stad. Inmiddels heeft het team zijn medische activiteiten hervat en gaat het met mobiele klinieken naar mensen toe die dringend hulp nodig hebben.

Gewonden

Naast de mobiele klinieken zorgde Artsen zonder Grenzen recentelijk voor 12 gewonden in het ziekenhuis in Bambari (dat gerund wordt door het ministerie van Volksgezondheid en waar ook andere hulporganisaties werken). De meesten liepen verwondingen op door granaatexplosies en geweerschoten. Eén van de patiënten overleed.

Afgesloten van zorg

Door de aanhoudende onveiligheid zijn veel mensen niet in staat medische voorzieningen te bereiken. Andersom kunnen hulporganisaties moeilijk bij de getroffen mensen komen. Artsen zonder Grenzen ondersteunt ook vijf hulpposten in Bambari, maar kon deze dagenlang niet bereiken.

Mobiel team

Buiten de stad is de toegang tot zorg nog problematischer. Een mobiel team van Artsen zonder Grenzen wist onlangs het plaatsje Ngakobo te bereiken (66 kilometer van Bambari), waar ongeveer 9.500 vluchtelingen schuilen. In twee dagen behandelde het team 427 patiënten, vooral voor malaria en luchtweginfecties. Ook is er gestart met het verzorgen van schoon drinkwater aan de vluchtelingen.

Spookdorpen

‘Onderweg naar Ngakobo zagen we het ene na het andere spookdorp, verwoest bij aanvallen en verlaten door de gevluchte mensen,’ zegt landencoördinator Martin Braaksma. ‘In andere dorpen zijn de bewoners te bang om hun landbouwgrond te bewerken. Mensen zitten hier gevangen door het geweld.’

Malaria

In en rond Bambari heeft Artsen zonder Grenzen zes ‘malariapunten’, waar mensen met malaria behandeling krijgen. Malaria is een van de grootste gezondheidsproblemen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, vooral onder kinderen. In januari behandelde Artsen zonder Grenzen in en rond Bambari 3.231 malariapatiënten. Ruim 40 procent waren kinderen onder vijf jaar.