Sociale media

Open the menu

Update Soedan: uitzonderlijk aantal oorlogschirurgie toont lijden in Khartoem

Op 15 juni was het twee maanden geleden dat er zware gevechten uitbraken in Khartoem en zich snel uitbreidden naar andere gebieden in Soedan. Het chirurgisch team van AZG dat in het Bashair Teaching Hospital in Khartoem werkt, ziet elke dag het lijden dat door dit conflict wordt veroorzaakt. In vijf weken tijd heeft het team meer dan 1.150 patiënten ontvangen op de spoedeisende hulp, waarvan er 906 een gewelddadig trauma hebben opgelopen. 

"Dit is een zeer chaotische en gewelddadige situatie die bijna niet te vergelijken is. Ik kan me geen moment in de afgelopen jaren herinneren dat AzG zoveel traumagevallen heeft behandeld of zoveel grote operaties heeft uitgevoerd als we in Khartoem hebben gedaan," zei de noodcoördinator van AzG, Raphael Veicht.

Van de ontvangen traumapatiënten hadden er 395 (34 procent) schotwonden, waaronder kinderen jonger dan vijf jaar. Nog eens 266 (23 procent) hadden verwondingen door explosies, bijvoorbeeld door beschietingen of luchtaanvallen. 
Naast hevige gevechten is er in gebieden in Khartoem sprake van een toename van geweld in verband met misdaad en wetteloosheid: 183 (16 procent) patiënten werden opgenomen met steekwonden en nog eens 62 (vijf procent) waren slachtoffer van mishandeling. 

Over een periode van vijf weken voerden de teams in het ziekenhuis 379 chirurgische ingrepen uit. Acht procent van de geopereerde patiënten waren kinderen jonger dan 15 jaar. Artsen zonder Grenzen heeft onlangs een speciale pediatrische trauma-afdeling opgezet om gespecialiseerde zorg te kunnen bieden.

"De nood is enorm en de gevechten en het geweld lijken niet op te houden. We hebben dringend meer personeel nodig om levensreddende spoedeisende en chirurgische zorg te kunnen blijven bieden," zegt Will Harper, hoofd van AzG-missie in Soedan.
 

Artsen zonder Grenzen werkt in elf staten in Soedan, waaronder Khartoem en Darfur.

In Khartoem bieden we chirurgische zorg in twee ziekenhuizen en blijven we verschillende andere ziekenhuizen in de stad en in andere delen van het land ondersteunen.