Sociale media

Open the menu

6 weken oorlog: wat doet Artsen Zonder Grenzen vandaag in Oekraïne?

Sinds 24 februari lijdt de Oekraïense bevolking onder een intense en brutale oorlog. De teams van Artsen Zonder Grenzen reageren zoveel mogelijk op hun humanitaire en medische noden. In de eerste plaats steunen we de gezondheidsstructuren van het land, door middel van bijdrages of de opleiding van gezondheidswerkers. Maar Artsen Zonder Grenzen is ook aanwezig in de buurlanden om hulp te bieden aan mensen die het land ontvluchten. Hieronder volgt een update van de huidige interventies.

OEKRAÏNE

Tot nu toe ondersteunden de teams van Artsen Zonder Grenzen vooral de verzorging van oorlogsgewonden. We stuurden uitrusting en geneesmiddelen voor traumachirurgie, spoedeisende hulp en intensieve zorg afdelingen. Artsen Zonder Grenzen besteedt vandaag ook bijzondere aandacht aan de continuïteit van de zorg voor mensen met chronische ziekten (diabetes, HIV/aids, hoge bloeddruk, enz.), die soms moeilijk toegang hebben tot de juiste geneesmiddelen.

Overzicht van de activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in Oekraïne © AZG/Jorge Montoya
Overzicht van de activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in Oekraïne © AZG/Jorge Montoya

Kyiv

Een chirurgisch team van Artsen Zonder Grenzen gaf 3 opleidingscursussen voor de behandeling van oorlogsgewonden in ziekenhuizen in Kyiv en een vierde in Bila Tserkva, 80 km ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad. Artsen Zonder Grenzen probeert ook gezondheidscentra in de buitenwijken van Kyiv te steunen door te reageren op de medische noden van patiënten met chronische ziekten. Er zijn donaties gedaan aan gezondheidsfaciliteiten in de oblast Kyiv.

Odessa en Mykolaïv

In de steden Odessa en Mykolaïv schonk Artsen Zonder Grenzen medische benodigdheden voor de behandeling van gewonden aan ziekenhuizen. In een ziekenhuis in Odessa gaven we een opleiding behandeling van massaslachtoffers. Overleg voor ontheemden en kwetsbare personen is in voorbereiding.

Tchernihiv

We leverden medische apparatuur aan het regionale ziekenhuis en de materniteit in Tchernihiv.

Kharkiv

Mobiele klinieken starten deze week in de metrostations van de stad. Veel mensen zochten hier hun toevlucht. Een ander team organiseert een opleiding over hoe om te gaan met een massale toevloed van gewonden.

Vinnytsia

In Vinnytsia werkt Artsen Zonder Grenzen samen met ziekenhuizen in de stad om de massale toevloed van gewonden op te vangen en leverden we voorraden aan gezondheidsvoorzieningen in de oblast. In het district Nemyriv geven de teams van Artsen Zonder Grenzen opleidingen en bieden we geestelijke gezondheidszorg.

Zhytomyr

In Zhytomyr en omgeving schonk Artsen Zonder Grenzen voorraden voor de verzorging van oorlogsgewonden en organiseerde speciale opleidingen in zeven ziekenhuizen.

Dnipro en Oost-Oekraïne

In Oost-Oekraïne gaven ervaren oorlogschirurgen van Artsen Zonder Grenzen een opleiding van op afstand over de behandeling van oorlogsgewonden in de ziekenhuizen die met de grootste aantallen gewonden te maken kregen. Deze opleiding vond plaats in verschillende ziekenhuizen in Dnipro. We leverden bijdrages aan het algemeen ziekenhuis van de stad en aan zeven ziekenhuizen in Kramatorsk. In Orikhiv heeft Artsen Zonder Grenzen eerstehulpkits en chirurgische kits gedoneerd en opleidingen gegeven over hoe om te gaan met een massale toevloed van gewonden.

Voordat de oorlog begon, was Artsen Zonder Grenzen al aanwezig in de regio Donetsk waar ze de toegang tot gezondheidszorg probeerde te verbeteren. In Marioepol konden de achtergebleven personeelsleden van Artsen Zonder Grenzen geen hulp verlenen aan de bevolking vanwege de voortdurende beschietingen. Ze brachten wel verslag uit van de catastrofale situatie voor de bevolking van de stad. Hoewel enkele van haar leden de stad konden verlaten, heeft Artsen Zonder Grenzen vandaag geen nieuws en maken we ons grote zorgen over het lot van de andere collega's die in de regio blijven. Onze teams staan stand-by om hulp te verlenen en medische en psychologische bijstand te geven aan iedereen die de belegerde stad verlaat.

Lviv en West-Oekraïne

In Lviv gaven de teams van Artsen Zonder Grenzen trainingen over hoe om te gaan met de massale toevloed van gewonden en hielpen we organisaties die de ontheemden steunen.

Des membres des équipes MSF dispensent une formation au personnel d'un hôpital à Lviv. 14 mars 2022. Ukraine.   © MSF/PETER BRAEUNIG
Teamleden van Artsen Zonder Grenzen geven training aan ziekenhuispersoneel in Lviv. 14 maart 2022. Oekraïne. © AZG/PETER BRAEUNIG

In Mukatchevo gaf Artsen Zonder Grenzen een opleiding over hoe om te gaan met een massale toevloed van gewonden. Verder zetten we opslagplatforms op in Uzhhorod en Ivano-Frankivsk, van waaruit medische voorraden verder in het land verspreid kunnen worden.

BUURLANDEN

De teams van Artsen Zonder Grenzen zijn in alle buurlanden van Oekraïne aanwezig. Hier bieden ze hulp aan vluchtelingen door de autoriteiten te steunen, bijdrages te leveren aan plaatselijke organisaties en mobiele klinieken in te zetten.

Polen

Volgens de Verenigde Naties zijn op 4 april meer dan 2,4 miljoen mensen uit Oekraïne naar Polen gevlucht. De teams van Artsen Zonder Grenzen bezorgen essentieel personeel en medische voorraden aan Oekraïne via Polen. Tijdens de eerste dagen van de operatie doneerde Artsen Zonder Grenzen essentiële goederen aan het Rode Kruis in Lublin en aan een ontmoetingspunt in Horodlo, bij de grensovergang van Zosin.

Un membre des équipes MSF travaille à l'installation d'une clinique à Palanca. 10 mars 2022. Moldavie.  © Maxime Fossat Un membre des équipes MSF travaille à l'installation d'une clinique à Palanca. 10 mars 2022. Moldavie. © Maxime Fossat
Een teamlid van Artsen Zonder Grenzen werkt aan de installatie van een kliniek in Palanca. 10 maart 2022. Moldavië © Maxime Fossat

Hongarije

Artsen Zonder Grenzen verleent psychologische eerste hulp en eerstelijnsgezondheidszorg in samenwerking met plaatselijke organisaties. Mobiele klinieken zijn ook aanwezig aan de Oekraïense kant van de grens om geestelijke gezondheidszorg en continuïteit van zorg te verlenen aan mensen met chronische ziekten.

Moldavië

Op 4 april maart kwamen al meer dan 396 000 mensen Moldavië binnen vanuit Oekraïne. Zij waren meestal op doorreis naar andere landen. Moldavië, met slechts 2,6 miljoen inwoners, heeft de hoogste concentratie Oekraïense vluchtelingen per hoofd van de bevolking.

Artsen Zonder Grenzen stuurde teams naar de noordelijke (Otaci) en zuidoostelijke (Palanca) grensposten. Op 12 maart begon Artsen Zonder Grenzen in Palanca met het verlenen van eerstelijnsgezondheidszorg en psychologische eerste hulp aan vluchtelingen. Bovendien bieden we ook levensreddende steun aan gezinnen die Mykolaïv en de Odessa-regio ontvluchtten. Soortgelijke activiteiten gingen ook van start in Otaci, waar Artsen Zonder Grenzen een medische post opende. Artsen Zonder Grenzen geeft er opleiding psychologische eerste hulp aan vrijwilligers.

Een team van Artsen Zonder Grenzen voor geestelijke gezondheidszorg verleende psychologische eerste hulp aan mensen in opvangcentra in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. In verschillende ziekenhuizen in de stad zijn evaluaties aan de gang om te bepalen hoe de toegang tot gezondheidszorg voor vluchtelingen kan worden verbeterd.

Arrivée des premières fournitures médicales d'urgence MSF en Ukraine. 5 mars 2022.  © MSF Arrivée des premières fournitures médicales d'urgence MSF en Ukraine. 5 mars 2022. © MSF
Eerste medische noodvoorraden van Artsen Zonder Grenzen arriveren in Oekraïne. 5 maart 2022. © AZG

Slowakije

Volgens de UNHCR staken sinds 4 april meer dan 300.000 mensen vanuit Oekraïne de Slowaakse grens over. Artsen Zonder Grenzen ondertekende een protocol met het Slowaakse Ministerie van Volksgezondheid en zal indien nodig activiteiten voor vluchtelingen opstarten. Voorlopig reageren de plaatselijke autoriteiten en de samenleving op de kritieke humanitaire en medische noden.

Rusland

Sinds 4 april kwamen meer dan 350.000 mensen vanuit Oekraïne Rusland binnen. Artsen Zonder Grenzen voert momenteel een onderzoeksmissie uit om de behoeften te evalueren. Een team heeft Rostov aan de Don en Voronezh bezocht. In Rostov aan de Don doneerde Artsen Zonder Grenzen voedsel, hygiënekits, eerste levensbehoeften en geneesmiddelen voor de vluchtelingen.

Wit-Rusland

Artsen Zonder Grenzen maakte een eerste evaluatie van de situatie aan de grens tussen Wit-Rusland en Oekraïne en staat paraat om te reageren op nieuwe medische en humanitaire behoeften. Op 29 maart waren ongeveer 10.000 mensen vanuit Oekraïne Wit-Rusland binnengekomen.