Sociale media

Open the menu

470 mensen binnen 72 uur gered door de Geo Barents; nu hebben ze een veilige plek nodig

Vanaf 9 mei ’s ochtends en in de daaropvolgende 72 uur heeft een team van Artsen Zonder Grenzen 470 mensen van 7 boten in nood gered. Dat gebeurde in de Libische en Maltese zoek- en reddingszones waar ze aan boord werden gebracht van de Geo Barents, het reddingsschip van Artsen Zonder Grenzen dat actief is in de centrale Middellandse Zee.

Dag 1: 204 mensen gered

Tijdens 3 intensieve dagen werden de boten in nood vanaf de brug van de Geo Barents opgemerkt na waarschuwingen van Alarm Phone, een organisatie voor toezicht op de Middellandse Zee, en met de steun van Pilotes Volontaires, een in Frankrijk gevestigde non-profitorganisatie die zorgt voor luchtobservatie in het centrale deel van de Middellandse Zee. Geen van de boten werd door de betrokken maritieme reddingscoördinatiecentra geïdentificeerd.

Vroeg in de ochtend van 9 mei ontdekte ons team 2 rubberboten in nood met in totaal 204 mensen aan boord. Onder hen was een 9 maanden oud jongetje, Mohammed, dat samen met zijn moeder voorzichtig uit de menigte door ons team op het dek in veiligheid werd gebracht. Alle overlevenden op de rubberboten werden spoedig overgebracht naar de Geo Barents.

Mohammed op zee in de Middellandse Zee
Op 9 mei werden ongeveer 200 mensen in nood gered. Iedereen is nu veilig aan boord van de Geo Barents terwijl we verder zoeken naar meer boten in nood. Direct na de redding zagen we de Libische kustwacht op zeer korte afstand van de Geo Barents varen. © Anna Pantelia, 9 mei 2022.

24 uur later 111 mensen gered

Iets meer dan 24 uur later ontving Artsen Zonder Grenzen een alarm over een andere overvolle rubberboot, dit keer met 59 mensen aan boord. De Geo Barents voerde de redding uit onder begeleiding van een vliegtuig van Pilotes Volontaires.

Laat op de dag, op 10 mei, belandden 2 nieuwe e-mailalerts van Alarm Phone in de inbox van Artsen Zonder Grenzen, waarin gemeld werd dat nog 2 boten in de buurt in nood verkeerden. De reddingsboten op de Geo Barents werden rond 21 uur te water gelaten en na een intense zoektocht van 5 uur in het donker vond het team uiteindelijk de 2 boten die op drift waren in de buurt van een olieplatform. De 111 overlevenden aan boord van deze vaartuigen werden rond 2 uur 's nachts gered en overgebracht op de Geo Barents, waarmee een einde kwam aan de langste reddingsactie sinds het begin van de reddingsacties van het schip.

Op 10 mei vonden 's nachts 2 reddingsoperaties op hetzelfde tijdstip plaats. Ze duurden meer dan 5 uur. De 111 overlevenden voeren in rubberboten
Op 10 mei vonden 's nachts 2 reddingsoperaties op hetzelfde tijdstip plaats. Ze duurden meer dan 5 uur. De 111 overlevenden voeren in rubberboten. © Anna Pantelia, 10 mei 2022.

Geen actie door de verantwoordelijke autoriteiten

Op 11 mei gaven verdere alarmmeldingen van Alarm Phone aan dat meer boten in nood waren, dit keer in internationale wateren die onder de opsporings- en reddingsverantwoordelijkheid van Malta vielen. Opnieuw met de hulp van Pilotes Volontaires, navigeerde Geo Barents naar de exacte locatie van de eerste boot, waar het team van Artsen Zonder Grenzen 67 mensen aantrof die op drift waren in een houten vaartuig. Ze zagen er allemaal doodsbang, uitgeput en gedesoriënteerd uit. Enkele uren later werden alle overlevenden aan boord van het reddingsschip van Artsen Zonder Grenzen gebracht.

Toen de reddingswerkers kwamen, was ik bijna bewusteloos. Ik kon niet begrijpen wat er gebeurde. Tegen die tijd waren we al zeker 48 uur op zee. Ik was er zeker van dat ik zou sterven.
door

een 26-jarige Syrische vrouw

 

De lange dag van reddingen ging verder met een andere boot met 29 mensen aan boord, die op drift was geraakt in de Maltese zoek- en reddingszone. Opnieuw werd geen actie ondernomen door de Maltese autoriteiten.

Hoofd van de missie Juan Gil in gesprek met bemanningslid op de brug van de Geo Barents.
Hoofd van de missie Juan Gil in gesprek met bemanningslid op de brug van de Geo Barents. ©  Anna Pantelia, 24 april 2022.

Europa knijpt nog steeds een oogje dicht

"Het is onbegrijpelijk dat, na al die jaren van dodelijke migratiereizen in de Middellandse Zee, particuliere organisaties zoals wij de enorme taak van het redden van levens op zee op zich nemen," zegt Juan Matias Gil, projectverantwoordelijke voor de zoek- en reddingsactiviteiten bij Artsen Zonder Grenzen. "Ten minste 24.000 mensen zijn sinds 2014 officieel verdronken of vermist geraakt, maar toch knijpt Europa nog steeds een oogje dicht voor wat er aan zijn zuidgrenzen gebeurt."

Gil vervolgt: "We waren opnieuw ontzet door de passiviteit van de Maltese en Italiaanse autoriteiten terwijl bijna 100 levens in de waagschaal hingen. De Maltese strijdkrachten, die als eerste verantwoordelijk zijn voor reddingen in de Maltese zoek- en reddingszone, werden op hetzelfde moment als wij op de hoogte gebracht. In tegenstelling tot ons, bleven ze inactief en verzuimden ze hun wettelijke verplichting om hulp te bieden of te coördineren. Zij negeerden ook ons verzoek om een veilige haven, waardoor we niet in Malta konden aanmeren.  

 

Overlevenden bleven niet gespaard

De meeste overlevenden aan boord van de Geo Barents kregen te maken met verschillende vormen van fysiek misbruik, waaronder seksueel geweld en dwangarbeid. 4 van hen zijn aan hun reis over de Middellandse Zee begonnen met botbreuken als gevolg van verwondingen die zij in Libië opliepen.

Eén overlevende van de Geo Barents heeft diabetes en is afhankelijk van insuline, maar kreeg waarschijnlijk wekenlang geen medicijnen. 2 andere overlevenden ondergingen psychotische aanvallen. Alle 470 overlevenden aan boord van de Geo Barents zijn lichamelijk of geestelijk kwetsbaar en moeten zo snel mogelijk van boord naar een veilige plaats.

Geen toestemming om overlevenden in veiligheid te brengen

De Italiaanse autoriteiten, die ook verantwoordelijk zijn voor de zoek- en reddingsactiviteiten in de Middellandse Zee, hebben ondanks onze 6 verzoeken geen toestemming gegeven om de overlevenden van boord te halen en in veiligheid te brengen.