Sociale media

Open the menu

De Europese Unie moet haar falende migratiemodel heroverwegen

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zagen we een positieve reactie van Europese staten en leiders. Ze namen snel een aantal maatregelen waardoor mensen die Oekraïne ontvluchten, hulp aan de grens, veilige doorgang, toegang tot gezondheidszorg, school en werk kregen.

 

 

De EU heeft altijd de instrumenten en faciliteiten gehad, het enige wat ontbrak was de politieke wil

Deze uiterst positieve reactie van de EU-landen en -leiders was absoluut noodzakelijk en welkom. Wat ze wel toonde, is dat de EU altijd over de instrumenten heeft beschikt om veilige bijstand te verlenen aan degenen die veiligheid zoeken in Europa. Het enige wat ontbrak was de politieke wil.

Uit andere delen van de wereld worden mensen die veiligheid zoeken geconfronteerd met een zeer restrictief grensbeleid

Toch zien we bij onze operaties aan de Europese grenzen dat mensen uit andere delen van de wereld nog steeds worden blootgesteld aan een zeer restrictief grensbeleid, aan weigering van bijstand en aan criminalisering, alleen omdat zij veiligheid zoeken.

Elke dag zien we in onze operaties aan de grensgebieden van Europa, hoe mensen uit andere delen van de wereld op zoek zijn naar veiligheid, nog steeds blootgesteld aan een beleid en maatregelen die erop gericht zijn:

- hen af te schrikken,

- hen te weren

- terug te dwingen naar de plaats waar ze uit proberen te ontsnappen.

Iedereen die veiligheid zoekt in Europa, ongeacht ras of nationaliteit, moet met dezelfde menselijkheid en waardigheid worden behandeld.

"Hoewel de EU-lidstaten meer moeten doen om veiligheid en hulp te bieden aan vluchtelingen die Oekraïne ontvluchten, staat dit in sterk contrast met de schaal van wreedheid en geweld die we de afgelopen jaren aan de andere grenzen van Europa zagen. Afgelopen weekend kwamen bijna 100 mensen om op de Middellandse Zee", aldus Reem Mussa, migratieadviseur van Artsen Zonder Grenzen.

“Hoewel de EU-lidstaten meer te doen hebben om de veiligheid en hulp te bieden aan vluchtelingen die Oekraïne ontvluchten, staat dit in schril contrast met de omvang van de wreedheid en het geweld waarvan we de afgelopen jaren getuige zijn geweest aan de andere grenzen van Europa. Afgelopen weekend zijn naar verluidt bijna 100 mensen omgekomen in de Middellandse Zee. Nog veel meer mensen op de vlucht zien hun reddingen geweigerd, of worden onderschept en teruggestuurd naar een cyclus van marteling en misbruik in Libië. In heel Europa, in landen als Griekenland, Polen, Kroatië en Hongarije, gaan illegale en vaak gewelddadige push-backs door en degenen die de EU-landen bereiken, worden vaak vastgehouden in gevangenisachtige centra, uitgesloten van gezondheidsstelsels en worden geconfronteerd met uitdagingen bij het verkrijgen van asiel,” zegt Reem Mussa, adviseur voor migratie bij Artsen Zonder Grenzen. “Iedereen die veiligheid zoekt in Europa, ongeacht ras of nationaliteit, moet met dezelfde menselijkheid en waardigheid worden behandeld. De reactie op Oekraïense vluchtelingen laat zien dat er een beter en humaner migratiebeleid mogelijk is, het ontbreekt alleen aan politieke wil.”, zegt Reem Mussa, coördinator van het Gedwongen Migratieteam bij Artsen Zonder Grenzen.

Iedereen die veiligheid zoekt in Europa moet met dezelfde waardigheid worden behandeld en moet worden geholpen en beschermd. De reactie op Oekraïense vluchtelingen laat zien dat er een beter en humaner beleid mogelijk is: het is hoog tijd voor de EU om haar gebroken migratiemodel te herstellen.

Wij bieden hulp aan iedereen die dat nodig heeft, waar ook ter wereld. We vinden namelijk dat elke mens recht heeft op medische zorg. Deel je onze mening? Wil je op de hoogte blijven van onze laatste interventie? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van wat wij doen.