Sociale media

Open the menu

Jarenlange crisis in Venezuela: gezondheidssysteem staat onder druk

Dossier

Jarenlange crisis in Venezuela: gezondheidssysteem staat onder druk

De jarenlange economische, politieke en sociale crisis in Venezuela heeft zowel de huishoudens als de gezondheidsvoorzieningen zwaar onder druk gezet. Onze teams bieden medische hulp in hoofdstad Caracas, in de deelstaten Bolivar en Anzoátegui en aan Venezolaanse vluchtelingen en migranten in buurlanden Colombia en Brazilië.

Bijgewerkt op ma, 09/09/2019 - 16:30

De levensomstandigheden voor de bevolking in Venezuela waren er al erg aan toe door de hyperinflatie, maar zijn de laatste tijd nog verergerd door een stroomstoring van drie maanden in sommige regio’s en een voortdurende onderbreking in watertoevoer. De ziekenhuizen in de gebieden waar we aanwezig zijn, hebben duidelijk geleden onder het gebrek aan medisch materiaal en personeel en slecht functionerende water- en sanitaire systemen.

De medische situatie in Venezuela in 3 vragen

Venezuela is de afgelopen weken in de schijnwerpers komen te staan nu de politieke geschillen nieuwe hoogten bereiken. Een blik op de situatie in het land via drie vragen.

Lees verder
preventiecampagne van malaria

Uitbreiding van medische en psychologische hulp in Caracas

In juni zijn onze teams in Venezuela begonnen met het beoordelen van de gezondheidsbehoeften in verschillende delen van het land. In de hoofdstad Caracas begonnen we aan de rehabilitatie van het Vargas-ziekenhuis, een referentieziekenhuis met een capaciteit van 302 bedden. Dit doen we in samenwerking met de Venezolaanse gezondheidsautoriteiten, een samenwerking die we de komende twee jaar zullen uitbreiden, met onder andere de opleiding van personeel en het voorzien van medische materiaal.

Sinds 2018 bieden we in Caracas medische en psychologische hulp aan slachtoffers van geweld, waaronder seksueel geweld, samen met lokale organisaties en openbare instellingen in Caracas. Van januari tot juni 2019 behandelden onze teams 1.635 mensen voor geestelijke gezondheidskwesties, organiseerden we 327 groepssessies en ondersteunden we 100 overlevenden van seksueel geweld.

In Sifontes, een gemeenschap met meer dan 40.000 inwoners in de deelstaat Bolivar, staan de mensen in de rij om hun muggennet te ontvangen. In februari hileden we er een grote campagne ter preevntie van malaria. © AZG
In Sifontes, een gemeenschap met meer dan 40.000 inwoners in de deelstaat Bolivar, staan de mensen in de rij om hun muggennet te ontvangen. In februari hielden we er een grote campagne ter preventie van malaria. © AZG , februari 2019.

Zorgwekkend aantal malariapatiënten in de stad Sifontes

Een zorgwekkend gevolg van de achteruitgang van het Venezolaanse gezondheidssysteem is dat we een toename zien van vermijdbare ziektes zoals malaria. Door een gebrek aan efficiënte epidemiebestrijding, neemt het aantal malariapatiënten de laatste tijd toe. In de stad Sifontes, in de deelstaat Bolivar, ondersteunen we het nationale malariaprogramma. De vele informele goudmijnen in het gebied trekken veel arbeiders aan, met een grote mobiliteit en slechte levensomstandigheden onder de bevolking tot gevolg. Daardoor heeft malaria zich snel verspreid. Sinds 2018 hebben onze teams meer dan 290.000 mensen getest op malaria, meer dan 162.000 malariapatiënten behandeld en aan infectiepreventie gedaan door onder andere meer dan 76.000 muggennetten te verdelen.

Primaire gezondheidszorg in de deelstaat Anzoátegui

In de deelstaat Anzoátegui werken we samen met een lokale organisatie om primaire gezondheidszorg te bieden aan de kwetsbare gemeenschappen van El Vidono, dichtbij de hoofdstad Barcelona. Het project richt zich op gezinsplanning, seksuele en reproductieve gezondheid, seksueel geweld en de behandeling en preventie van malaria. In de eerste vijf maanden van 2019 hebben we hier 3.547 consultaties uitgevoerd.

rorairma

Zorg voor Venezolanen in buurlanden colombia en brazilië

We houden ons klaar om te reageren op mogelijke andere medische noden, als gevolg van de crisis zoals bijvoorbeeld uitbraken van geweld. Onze teams ondersteunen ook Venezolaanse vluchtelingen en  migranten aan de andere kant van de grens, in buurlanden Colombia en Brazilië, waar dagelijks duizenden mensen toevlucht zoeken door de onveiligheid, het gebrek aan voedsel en het gebrek aan toegang tot goede gezondheidszorg in Venezuela. In 2018 zijn we begonnen met het bieden van extra medische en geestelijke gezondheidszorg en voorzien we in water- en sanitaire voorzieningen voor Venezolanen die in de noordelijke Braziliaanse deelstaat Roraima aankomen, de toegangspoort naar Brazilië voor veel Venezolanen.

MSF health promoter Tonanzin Urrieta talkes with a Venezuelan child in a therapeutic workshop. In Jardim Floresta shelter, the MSF mental health team promotes specific activities for children, from age 3 to 6 years old. They talk about topics such as protection against abuse and situations of violence. They also address self-esteem issues, because some of the children are being bullied or have gone through this situation before.
Gezondheidspromotor Tonanzin Urrieta werkt samen met een Venezolaans kind in een therapeutische sessie. In Jardim Floresta voeren we een  geestelijk gezondheidsproject dat speciaal op kinderen van 3 tot 6 is gericht. © Victoria Servilhano/AZG, juli 2019.

 De instroom van migranten en asielzoekers in Brazilië is sinds 2017 sterk toegenomen. Momenteel komen dagelijks ongeveer 600 Venezolanen Roraima binnen.Ongeveer 40.000 migranten en asielzoekers leven ondertussen in Boa Vista, de hoofdstad van Roraima, in moeilijke omstandigheden. De deelstaat heeft de minst ontwikkelde economie van het land en een kwetsbaar gezondheidssysteem, er heerst een gebrek aan artsen en aan medische voorzieningen. De medische infrastructuur worstelt met deze grote instroom van Venezolanen.

13 opvangcentra, allemaal volzet

Roraima heeft 13 opvangcentra opgezet, die allemaal de volle capaciteit hebben bereikt. In totaal worden ongeveer 6.000 mensen opgevangen in de centra, de helft daarvan zijn kinderen. Een veel groter aantal mensen woont buiten de opvangcentra, in verlaten huizen of op straat. De slechte leefomstandigheden hebben een directe impact op hun gezondheid. “We behandelen mensen met ziektes veroorzaakt door een gebrek aan hygiëne en sanitaire voorzieningen, zoals diarree. Er zijn ook veel mensen met griepsymptomen, longontsteking, sinusitis en oorontsteking. Darmparasieten of schurft komen ook veel voor", legt dokter Mariana Valente uit.

"Hier is veel stof en het water is niet schoon, onze kinderen worden heir ziek maken", zegt Cezar Martínez, een Venezolaanse man die met zijn vrouw en drie kinderen de nacht doorbrengt bij het busstation. "Het heeft de laatste tijd veel geregend. De matrassen en de kleding van de kinderen zijn doorweekt", zegt hij met een vermoeide blik op zijn gezicht.