Sociale media

  • NL
Open the menu

Burundi: klaar voor vertrek

Country
Burundi

First Mission banner’s Morgens om 6 uur gaat mijn wekker, het is zover. Over een paar uur vertrekt ons vliegtuig richting Burundi. Mijn backpack is gepakt, mijn handbagage in orde en ik, vol spanning, klaar voor vertrek.

Ondanks de tijd van het jaar sneeuwt het in België. Samen met mama ga ik naar Zaventem waar ik Pierre - die ook meereist - als eerste ontmoet. Samen met zijn ouders drinken we een laatste Star Bucks voor vertrek en wachten we op Christof van Artsen Zonder Grenzen voor onze check-in.  Nu, samen met een ticket en een “ordre de Mission officielle”, wordt het echt. Samen gaan we een laatste keer op de foto om dan de douane te passeren. Op naar ons avontuur in Burundi.

Al snel ruilen we het witte Belgische landschap in voor een helderblauwe lucht. Het wordt een vliegreis als geen ander. Vliegend boven het Afrikaanse continent krijgen we de eerste indrukken van het terrein. We vliegen boven een uitgestrekte roodbruine zandvlakte, begrensd door een azuurblauwe zee. Vanuit het raampje kunnen we zelfs de Nijl zien stromen.

Na ruim 8 uur vliegen, landen we in Bujumbura. Het eerste dat me opvalt, is dat er zeer weinig straatverlichting is. Eenmaal uitgestapt, omhelst de warmte ons direct, vergezeld door de vochtigheid. De grote hoeveelheid muggen zorgt ervoor dat wij alledrie vrijwel onmiddellijk naar de DEET grijpen. Ik merk op dat het toch wel schattige vliegveld geen echte muren heeft. Alles staat gegroepeerd onder een dak.

Saïd van Artsen Zonder Grenzen staat op ons te wachten om ons met de wagen naar ons eerste verblijf, BH 10, in Bujumbura te brengen. Daar ontmoeten we Lara, een logistiek medewerkster van Artsen Zonder Grenzen die voor haar job veel moet rondreizen.

Nadat we ons hebben geïnstalleerd op onze kamer, nemen we nog even de tijd om met Lara de dag af te sluiten in het lokale café om de hoek, dat opnieuw een geheel open constructie is, maar daarom niet minder gezellig. Integendeel, de muziek en de mensen zorgen voor een extra dimensie aan de avond. Nadat ik mijn eerste douche heb genomen - vergezeld van een hagedis langs en boven mij - ben ik echt wel klaar om het bed in te duiken voor mijn eerste Burundese nacht.