Sociale media

Open the menu

Ezéchiel hebben we kunnen redden - maar wat met al die andere kinderen?

Hallo, ik heet Carl. Ik kom uit Leuven. Vorige week had ik de kans om één van de meest afgelegen plekken van Congo te bezoeken. Ik reisde af naar Bili, in het uiterste noorden van het land, en wil dat verhaal graag met je delen.

Carl Theunis. Est au Congo

Begin april nam ik het vliegtuig van Kinshasa naar de noordelijke stad Gbadolite. Daarna was het nog zeven uur reizen met de terreinwagen, over wegen in slechte staat, voor ik, dooreengeschud en vermoeid, aankwam in Bili.

Daar ontmoette ik Ezéchiel. Hij is zes maanden oud. Ik kwam hem tegen in het ziekenhuis van Bili, samen met zijn moeder Julie. Ezéchiel moest overgeven, had buikpijn, en was erg verzwakt. Na een test bleek dat hij een zware vorm van malaria had.

Ezéchiel et sa maman Sylvie. Il est soigné contre la malaria.
Ezéchiel en zijn moeder Julie. Dr.Toussaint onderzoekt de baby. 

Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet, die wordt overgedragen door muggen. Als de ziekte ernstig wordt, vernietigt de parasiet rode bloedcellen, waardoor de patiënt aan bloedverlies gaat lijden en kan sterven. Gelukkig is de ziekte relatief eenvoudig te behandelen, met medicijnen en indien nodig een bloedtransfusie. Ezéchiel stelt het vandaag heel wat beter.

Hij is maar één van de 11.5000 kinderen die Artsen Zonder Grenzen in de regio van Bili heeft behandeld tegen malaria, op drie maanden tijd! Dat is een indrukwekkend cijfer, en we zijn onze particuliere schenkers erg dankbaar voor de financiering van dit project. We willen het verderzetten tot ten minste juni 2019. En nu het regenseizoen net begonnen is, verwachten dat het aantal patiënten nog zal stijgen, omdat de mug zich voortplant in waterplassen. Jij kan dit project steunen.

ik doe een gift voor  
het project in bili

un enfant peine à respirer. Il est soigné pour la malaria

Er zijn twee belangrijke redenen waarom malaria de 36.000 kinderen jonger dan vijf jaar in deze regio bedreigt:

  • Medische faciliteiten zijn moeilijk te bereiken in dit afgelegen gebied
  • De prijs van de behandeling is te hoog

Dr. Toussaint werkt voor Artsen Zonder Grenzen en heeft Ezéchiel behandeld. Hij legt de doelstelling van Artsen Zonder Grenzen uit: verzekeren dat elk kind tot vijf jaar op 5 km van zijn huis een behandeling tegen malaria kan krijgen. De behandeling van Artsen Zonder Grenzen is gratis.

Kinderen jonger dan vijf jaar lopen 2 keer zoveel risico te sterven aan malaria.

Un enfant dans un centre de santé de MSF

Na mijn bezoek aan het ziekenhuis van Bili, zet ik koers naar Mbangi. Daar is een gezondheidscentrum dat ondersteuning krijgt van Artsen Zonder Grenzen.

Het is een zware rit. Mbangi ligt maar 50 km verder, maar het duurt meer dan twee uur om er met de moto te geraken. Het wordt me erg duidelijk hoe moeilijk het voor de bevolking moet zijn om medische hulp te zoeken. In bijna de helft (49%)van de gevallen waarin mensen sterven aan malaria, gebeurt dat thuis...

Départ pour Mbangi où se trouve un centre de santé MSF

In Mbangi heb ik ook de kans om een informatiesessie over de risico's en het voorkomen van malaria bij te wonen. De beste bescherming tegen de ziekte, zo blijkt, blijft het muskietennet.

Sensibilisation de la population contre les risques liés à la malaria

Terug in Bili zie ik Ezéchiel weer. Het gaat nu echt veel beter met hem. Hij drinkt opnieuw aan de borst bij Julie. Hij zal binnenkort weer naar huis mogen.

Ezéchiel tête le sein de sa mère

Mijn reis loopt ten einde. Ik keer terug naar Kinshasa. Ik ben hier maar een week geweest, maar het was een indrukwekkende ervaring. Ik hoop dat mijn verhaal ook voor jou interessant was, en dat je je iets kan voorstellen bij de problematiek van de ziekte, en onze manier van werken.

 help de mensen in Bili, doe een gift!

Per overschrijving: BE73 0000 0000 6060
Mededeling: BILI

wil je op een andere manier helpen? dat kan ook:

Bedankt, en tot ziens!

Carl dit aurevoir