Sociale media

Open the menu

Syrië: wij hebben je nodig !

Zeven jaar oorlogsgeweld, met aanvallen op medisch personeel en ziekenhuizen, heeft het Syrische gezondheidssysteem zwaar gehavend.

In het belegerde Oost-Ghouta, een voorstad van Damascus, levert Artsen Zonder Grenzen medisch materiaal aan gezondheidsfaciliteiten die nog wel functioneren.  Meestal bevinden die zich in kelders, om aan de bombardementen te ontsnappen.  De medische diensten ter plaatste worden overrompeld  en de hulpverleners zijn uitgeput. De voorraden slinken dramatisch. We hebben dringend nood aan bloedzakjes, antibiotica, infusen en verdovingsmiddelen.

Eind februari getuigde Amaury Grégoire, verantwoordelijke voor onze hulpverlening in Syrië, over de rampzalige situatie:  "Tijdens mijn laatste contact riep een arts me toe dat ze niet meer kunnen, dat de gevechten moeten stoppen. Het was een pakkende en wanhopige schreeuw om hulp.  Er zijn onvoorstelbaar veel gewonden. De teams werken in onmogelijke omstandigheden."

De klok rond werken, geen tijd hebben om te slapen of te eten, voortdurend onder de bommen leven in totale ontreddering: deze mensen zijn uitgeput en de wanhoop nabij. Je kan niet eindeloos doorgaan op adrenaline. Als artsen en verpleegkundigen instorten verdwijnt de menselijkheid. Wij mogen dit niet laten gebeuren
Meinie Nicolai
door

Meinie Nicolai

Algemeen directeur van Artsen Zonder Grenzen