Sociale media

Open the menu

Zuid-Soedan: hevigste overstromingen sinds lang treffen honderdduizenden mensen

Zuid-Soedan wordt getroffen door de grootste overstromingen in meer dan tien jaar. 780.000 mensen in maar liefst 8 van de 10 staten in het land worden rechtstreeks geraakt. In veel gebieden stijgt het waterpeil nog steeds en de weersvoorspellingen geven aan dat er meer regen zal vallen.

Hele stad Bentiu dreigt te overstromen

Vooral in de stad Bentiu is de situatie nijpend. Tienduizenden ontheemden zijn ondergebracht in het overbevolkte ontheemdenkamp in de stad of in nieuwe geïmproviseerde kampen. Het risico dat de dijken rond Bentiu het begeven, is groot. Als ook de stad onder water komt de staan, zullen al deze mensen opnieuw moeten vluchten.

Bentiu
Het ontheemdenkamp van Bentiu vanuit de lucht. Als de dijk rond Bentiu breekt, raken tienduizenden mensen overstroomd. © Lauren King, 2021.

Honderdduizenden mensen hebben dringend hulp nodig

Honderdduizenden slachtoffers van de overstromingen hebben onmiddellijk hulp nodig. Vooral medische zorg, voedsel, drinkbaar water, onderdak en muggennetten zijn nu nodig. Omdat de voedselproductie – al voor het derde jaar op rij! – ernstig is verstoord door de overstromingen, is ook voedselzekerheid een groot probleem. Onze teams in Bentiu en Old Fagnak stellen vast dat de ondervoedingscijfers nu al boven de urgentiedrempel liggen. Elke dag nog komen massa’s nieuwe mensen in de kampen toe: eten en onderdak worden nóg schaarser en ook de sanitaire situatie verslechtert.  

Wat doen we in Bentiu?

  • Ons ziekenhuis in de stad draait over zijn capaciteit. We hebben 30 bedden toegevoegd en kunnen nu 165 patiënten opvangen. We behandelen er vooral ondervoede kinderen.
  • Met mobiele klinieken trekken we naar 4 geïmproviseerde kampen: we behandelen vooral patiënten met malaria, zeer ernstige diarree, luchtweginfecties en ondervoeding.
  • In het ontheemdenkamp van Bentiu bouwen en repareren we latrines. We monitoren ook de watertoevoer. Indien nodig kunnen we snel veilig water beginnen voorzien.  
Bentiu
Bij de vierjarige Kang Gatlok  werd hepatitis E en malaria vastgesteld. Hij wordt nu behandeld in ons ziekenhuis in Bentiu. Naast ondervoeding en diarree, is ook malaria en groot probleem. Het stijgende water trekt natuurlijk meer muggen aan. © Damaris Giuliana , 2021

Wat doen we in Leer?

  • In onze kliniek zien we vooral een toename van patiënten met hevige diarree en slangenbeten. We breiden ons personeel uit om het aantal patiënten aan te kunnen.
  • We hebben twee zorgcentra dichter bij de ontheemdenkampen verhuisd. We kunnen nu 15.000 mensen in drie kampen bedienen.
  • We gaan 130 latrines bouwen in de drie kampen.

Wat doen we in Old Fagnak?

  • Via mobiele klinieken behandelen we patiënten met ondervoeding, diarree, malaria en infecties aan luchtwegen en urinewegen.
  • We focussen ons vooral op kinderen en gezinnen: we delen therapeutische voeding uit, ontwormen kinderen onder de vijf jaar en vaccineren zwangere vrouwen tegen tetanus.
  • We delen ook essentieel hulpmateriaal uit: 6.000 mensen geven we zeep, emmers, jerrycans, muskietennetten, dekens, plastic zeilen, keukengerei, naaisets en lucifers.