Sociale media

Open the menu

Zuid-Sudan: Mary, zoals zovele kinderen, getroffen door tuberculose!

Tijdens de eerste twee maanden van haar leven sliep Mary James zonder deken, op een ijzeren bed in een kleine, vochtige schuilplaats, midden in het overbevolkte vluchtelingenkamp van Malakal…

Telkens wanneer deze baby uitademt, hoor je het raspende geluid van haar adem die zich een weg probeert te banen doorheen haar kleine door tuberculose ontstoken longen. Wanneer ze huilt, verkrampt haar lichaampje van de inspanning om lucht binnen te krijgen. Tot voor kort lag ze aan een zuurstofmachine om haar ademhaling te ondersteunen. De onderliggende oorzaak van de ziekte van Mary is de overbevolking en de slechte levensomstandigheden,” legt Yasser Sharaf, AZG-arts, ons enkele manden geleden uit tijdens zijn ronde.

Buiten de poorten van het ziekenhuis hebben bijna 50.000 mensen onderdak gevonden in duizenden tenten en schuilplaatsen. ‘s Nachts is het koud en vochtig en het stikt er van de muggen. In de modderige greppels en straatjes zijn er plassen stilstaand water. Kortom, levensomstandigheden die ziekten doen floreren. Niet verwonderlijk dus dat er lange wachtrijen staan voor de spoeddienst van het AZG-ziekenhuis.

Vandaag gaat het veel beter met Mary. De antibiotica hielpen de tuberculose genezen. Helaas, zodra ze het AZG-ziekenhuis verlaat, heeft ze geen andere keuze dan, zoals vele andere kinderen, terug te keren naar het overbevolkte kamp voor bescherming van burgers van de Verenigde Naties, waar de levensomstandigheden dringend verbeterd moeten worden!

> Terug naar het dossier - Zuid-Soedan - De tragedie van een bevolking

Ik doe een gift